FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić prozvao je danas HDZ i Vladu da lažnim optužbama da oporba stoji iza nasilnih prosvjeda pokreću politički progon vodstava oporbe, pozivajući premijerku Jadranku Kosor da prestane ignorirati parlament i probleme građana. "Očito je da HDZ na temelju lažnih optužbi priprema politički progon oporbenih stranaka", izjavio je Stazić. Ocijenio je da tvrdnja glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da je nasilne prosvjede organizirao i financirao dio oporbenih stranaka svjedoči o stvarnoj namjeri Vlade da politički progoni vodstva oporbenih stranaka. Naglasio je da saborska oporba, iako je parlamentarna manjina, predstavlja većinu građana koji su nezadovoljni Vladom, ocijenivši da politička situacija u državi postaje dramatična te da ugrožava temelje demokratskog i ustavnog poretka. Andrija Hebrang u ime HDZ-a ponovno je pozvao oporbu da svojim porukama smanjuju, a ne dižu tenzije. "Premijerka ne izbjegava Sabor, već radi na hrvatskom putu u Europu", rekao je Hebrang, podsjetivši da je premijerka jučer imala dogovoreni sastanak s europarlamentarcima, a danas neodgodivi put u Slovačku. "Pozivam sve na zajednički angažman kako bismo što prije zatvorili preostala poglavlja, a ne nanovo otvarali već zatvoreno", poručio je.

ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang danas je političkom nekorektnošću i klevetama nazvao tumačenja da je politika pomirenja predsjednika države Ive Josipovića dovela do puštanja iz pritvora Tihomira Purde, istaknuvši da je upravo ta politika kriva za situaciju koja je zadesila Purdu. "Politika pomirenja je upravo kriva što je došlo do takve situacije s Purdom, jer politika pomirenja je najprije na političkoj razini trebala zahtijevati ukidanje svih optužnica koje se temelje na izjavama u srbijanskim logorima i potpisima koji su iskazani pod mučenjem. To nije učinio predsjednik Josipović i to je ono što mu zamjeram, jer da je to učinio onda se ovakvi događaji ne bi ni doživjeli", izjavio je Hebrang na konferenciji za novinare u Saboru. Naglasio je da je Josipović kriv što na susretima sa srbijanskim dužnosnicima nije na dnevni red stavio i pitanje hrvatskih branitelja koje Srbija želi procesuirati. "To je politika pomirenja, a ovako je politika metanja pod tepih", ocijenio je Hebrang. Prozvao je Državno odvjetništvo jer do sada nije podiglo ni jednu optužnicu protiv onih koji su Purdi i ostale hrvatske branitelje mučili u srbijanskim koncentracijskim logorima i od njih silom izvlačili lažna priznanja. DORH-u zamjera i to što nije podizao optužnice protiv ubojica više od 8000 hrvatskih civila u Domovinskom ratu.

ZAGREB - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang smatra da su čelnici oporbenih SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Radimir Čačić odgovorni, za govor mržnje i klevete koje izazivaju i negativne reakcije u društvu, primjer čega je, kaže, i noćašnje zalijevanje crvenom bojom HDZ-ove središnjice u Zagrebu te stranačkih prostorija u Karlovcu. "To je posljedica ekstremista, odgovornost je preuzela ekstremna ljevica pod nazivom Radnička borba, a očito ohrabrena ovakvim teškim optužbama, klevetama i neistinama", rekao je Hebrang, najavivši da će HDZ protiv te organizacije podnijeti kaznenu prijavu.

ZAGREB/KARLOVAC - Ulaz i vrata središnjice HDZ-a na zagrebačkome Trgu žrtava fašizma uljnom su bojom noćas oko dva sata zalila dvojica muškaraca. Zaštitar je odmah izašao iz zgrade, no nije vidio lica počinitelja koji su se dali u bijeg. Policija, koja je jutros obavila očevid, priopćila je kako je riječ o kaznenom djelu uništavanja i oštećenja tuđe stvari za koje prijeti novčana kazna ili zatvorska kazna do šest mjeseci. Kazneni postupak za to nedjelo pokreće se privatnom tužbom, osim ako nije riječ o uništavanju i oštećenju zaštićenoga kulturnoga ili prirodnog dobra i u slučaju ako je prouzročena znatna šteta. Tijekom noći nepoznati počinitelj ili više njih crvenom su bojom zalili i oštetili i ulazna vrata na ulazu u prostorije Gradskoga i Županijskog odbora HDZ-a u Karlovcu na Mažuranićevoj obali. Bojom je zalivena i staklena stijenka Kluba umirovljenika.

ZAGREB - Predstava "Matovilka ili o pohlepi", koju je prema motivima iz priče Braće Grimm dramatizirao i režirao Dario Harjaček, premijerno će se izvesti večeras u Dječjem kazalištu Dubrava. Ta klasična bajka o djevojčici koja je odrastala u izolaciji dvorca, nakon što su njezini roditelji pristali na dogovor s čarobnicom koja im je dopustila da jedu matovilac iz njezina vrta u zamjenu za dijete, progovara o željama, potrebama i pohlepi suvremenog svijeta. "Matovilka" je potrošačka bajka koja upozorava djecu na opasnosti vječite želje za stvarima, igračkama i virtualnim sadržajima, a njezin rasplet upućuje na to da su ljubav, prijateljstvo, nježnost i briga za druge ljude jedino što doista želimo i što nam treba. U toj lutkarsko-igranoj predstavi, namijenjenoj djeci od pet do deset godina, glume mladi glumci i lutkari Dunja Fajdić, Marta Bolfan Ugljen, Matija Kezele i Jadran Grubišić.

ZAGREB - Prvo ročište u povodu tužbe za diskriminaciju koju su četiri udruge podnijele protiv izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića zbog izjava da "gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju" okončano je zahtjevom za izuzeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda koja na ročište nije pozvala Mamića. Odvjetnica udruga koje tuže Mamića, Lina Budak, izuzeće sutkinje Jadranke Travaš zatražila je i zbog tvrdnje da im četiri dana prije rasprave nije bio omogućen uvid u spis, što po njenom mišljenju dokazuje sutkinjinu pristranost. Tužbu protiv Mamića podnijele su tri udruge članice Centra za LGBT ravnopravnost – LORI iz Rijeke, Zagreb Pride i Queer Zagreb te Centar za mirovne studije., Mamićev odvjetnik Srđan Šakić je kazao da je izvršni dopredsjednik Dinama samo jednom, u šaljivom tonu, rekao da homoseksualci ne bi mogli igrati u "njegovoj" reprezentaciji te da time nije želio nikoga diskriminirati.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙