FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 9. ožujka 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30:

PRAG

Posjet Češkoj potvrdio je nastavak sjajnih bilateralnih odnosa, a Hrvatska je dobila i bezrezervnu podršku Praga za ulazak u EU, rekao je u srijedu u Pragu hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Josipović od utorka boravi u službenom posjetu Češkoj Republici na poziv češkog predsjednika Vaclava Klausa. "“Mislim da je posjet bio vrlo uspješan, a uz nastavak sjajnih odnosa dvije zemlje poseban interes Hrvatske danas je podrška hrvatskom ulasku u EU”, rekao je hrvatski predsjednik u završnoj ocjeni svog boravka u Češkoj. "Od svih visokih državnih dužnosnika, od samog predsjednika i premijera pa do nižih dužnosnika dobio sam uvjeravanja kako Češka bezrezervno podržava naš ulazak u EU I kako nema nikakvih dilema da je Hrvatskoj mjesto u tom europskom klubu”, kazao je Josipović.

ZAGREB

Sigurnosno stanje u Afganistanu i Libiji, koraci koje NATO planira poduzeti i provedba odluka s Lisabonskog summita s naglaskom na novi Strateški koncept NATO-a bit će teme redovitog neformalnog sastanka ministara obrana zemalja članica NATO-a u četvrtak i petak u Bruxellesu na kojem će Hrvatsku predstavljati ministar obrane Davor Božinović i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, priopćeno je u srijedu iz MORH-a. Očekuje da će ministar Božinović na rubovima sastanka održati bilateralne sastanke s kanadskim ministrom obrane Peterom MacKayem i ministricom obrane Kraljevine Danske Gitte Lillelund Bech.

SARAJEVO

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potvrdio je u srijedu kako je tijekom dana vlastima Austrije upućen službeni zahtjev za izručenje umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka koji je u utorak uz jamčevinu oslobođen iz ekstradicijskog pritvora u Beču. "Osobno sam jutros potpisao taj zahtjev i on je posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH upućen pravosudnim tijelima Austrije", kazao je Čolak lokalnim medijima u BiH. Kazao je kako očekuje "brz odgovor" austrijskog pravosuđa iako je upozorio kako je teško pretpostaviti kada će to točno biti.

ZAGREB

Snage lojalne libijskome vođi tukle su u srijedu naftni terminal Es Sider kod naftne luke Ras Lanuf i pogodile rezervoare, objavili su pobunjenici sve ogorčeniji oklijevanjem Zapada da proglasi zonu zabrane leta unatoč sukobima sa stotinama mrtvih i egzodusu 200.000 ljudi, javljaju agencije. Na napade vojske lojalne pukovniku Moameru Gadafiju koji nakon 42 godine vlasti odbija odstupiti unatoč narodnoj pobuni koja postaje sve krvavijom, pobunjenici uzvraćaju raketama i periodičnim napadima na vladine snage kod naftne luke Ras Lanuf. Pobunjenici su morali izaći iz Es Sidera koji su već nadzirali i položaji su im sada izvan grada, a naoružani su teškim strojnicama, raketnim bacačima, protutenkovskim i protuzračnim oružjem montiranim na terenska vozila te bombama kućne izrade. Gadafi je protivnike počeo tući iz zraka i među pobunjenicima raste ozlojeđenost oklijevanjem Zapada da uvede zonu zabrane leta. U gradu Zavija Gadafijevi tenkovi i snajperisti pucali su u srijedu na sve što se micalo, javili su pobunjenici i stanovnici na koje se poziva Reutersov dopisnik. Tijela su ležala u ruševinama zgrada uništenima zračnim napadima na taj grad od 290.000 stanovnika.

U intervju za tursku televiiju TRT objavljenom u srijedu Gadafi je opet optužio ekstremiste terorističke mreže Al Kaide za pobunu u njegovoj zemlji ii zaprijetio da će ako Al Kaida zavlada "cijela regija utonuti u kaos, sve do Izraela". Gadafi je uvjeren da je "međunarodna zajednica počela shvaćati da mi (Gadafijev režim) priječimo Osami bin Ladenu da zavlada Libjom i Afrikom", kako je rekao.

KAIRO

Egipćani naoružani noževima u srijedu su napali više stotina prodemokratski orijentiranih prosvjednika okupljenih na Trgu Tahrir, izvijestila je državna televizija. "Nekoliko stotina muškaraca naoružanih noževima stiglo je na Trg Tahrir", pročitao je voditelj, a u programu su prikazane scene u kojima je jedna strana drugu gađala kamenjem, a nekoliko stotina prosvjednika protjerano je s trga, središta nedavnih velikih prosvjeda, koji su u veljači otjerali s vlasti predsjednika Mubaraka.

ADEN

Pristalica režima predsjednika Alija Abdalaha Saleha, ubijen je u srijedu u nemirima u pokrajini Hadramut na jugoistoku Jemena, izvijestili su pripadnici snaga sigurnosti.

Prosvjedi u Jemenu ne jenjavaju od početka veljače, a u sukobima je poginulo više desetaka ljudi diljem zemlje. Protivnici vladajućeg režima traže odlazak predsjednika Ali Abdulaha Saleha. Saleh, koji je već 32 godine na vlasti u toj siromašnoj zemlji na arapskom poluotoku, objavio je da će otići samo ako se tako "odluči na izborima". Obećao je 2. veljače da će provesti reforme i da se neće ponovo kandidirati na idućim predsjedničkim izborima 2013., ali prosvjednicima to nije dovoljno.

BEČ

Šest svjetskih sila pozvalo je Iran u srijedu na potpunu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kako bi se riješile nedoumice oko iranskog nuklearnog programa. U zajedničkoj izjavi na sastanku upravnog odobra IAEA u sjedištu u Beču predstavnici Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske, Rusije, Velike Britanije i Kine poručili su da ostaju otvoreni za traženje diplomatskog rješenja. "Vrata ostaju otvorena", objavili su predstavnici šest sila koje žele pokazati jedinstvo pošto pregovori u prosincu i siječnju nisu napredovali. Prije dva dana direktor agencije Yukiya Amano rekao je da nove vijesti o iranskom nuklearnom programu bude zabrinutost oko mogućih vojnih aspekata iranskog nuklearnog programa. Zapad sumnjiči Iran da pod krinkom civilnog nuklearnog programa nastoji razviti atomsku bombu.

MOSKVA

Rusija će se tijekom 2011. angažirati na povećanju prodaje oružja na 9,65 milijarda dolara, unatoč previranjima u arapskome svijetu, izvijestio je u srijedu predsjednik uprave ruske javne tvrtke zadužene za izvoz oružja Rosoboronexport, Anatolij Isajkin. Prodaja vojnih zrakoplova i helikoptera čini više od 40 posto ukupne prodaje, kazao je, dodavši kako najbolje "idu" borbeni zrakoplovi Suhoj i MiG. Previranja i nestabilnost na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike zabrinjavaju Rosoboronexport, jer tvrtka održava dobre odnose sa zemljama u spomenutim područjima.

WASHINGTON

Sjedinjene Države i saveznici iz NATO-a procjenjuju legalnost uvođenja zone zabrane letenja nad Libijom bez potpore Ujedinjenih naroda, objavio je u srijedu Washington Post, na temelju podataka američkih i europskih dužnosnika. UN-ov mandat nije ni izbliza osiguran pa SAD, Francuska, Britanija i Italija, zemlje koje razmatraju neki oblik vojne intervencije moraju naći alternativnu međunarodnu potporu, kažu ti dužnosnici. Osim uvođenja zone zabrane letenja, vlade SAD-a i zemalja NATO-a razmatraju i niz vojnih opcija koje neće zahtijevati UN-ovu rezoluciju, među ostalima i uspostavu zračnog ili pomorskog mosta kojim bi se u Libiju dopremala humanitarna pomoć, te uvođenje morskih patrola za sprečavanje dopreme oružja libijskoj vladi, dodaje Washington Post.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙