FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 27. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BENGAZI - Libijske oporbene snage uspostavile su prijelaznu vladu na području istočne Libije, a njezin čelnik izravno odgovornim za nasilje i smrt više stotina ljudi smatra Moamera Gadafija. Bivši ministar pravosuđa u Gadafijevoj vladi Mustafa Muhamed Abud Adžlel izjavio je za internetsko izdanje dnevnika Kurina da prijelazna vlada odgovornim za nasilje smatra Gadafija, ali ne i njegovo pleme Gadadfu. Adžlel je u razgovoru naglasio da ustraje na jedinstvu zemlje, s Tripolijem kao glavnim gradom. "Nismo u fazi izravnavanja računa. Pripadnici plemena Gadadfa sinovi su domovine i svima im je oprošteno", rekao je. On je dao ostavku na mjesto ministra pravosuđa čim je počeo obračun s prosvjednicima u Bengaziju prije tjedan dana. Libijski veleposlanik pri UN-u Ali Audžali rekao je da podupire Adžlelovu prijelaznu vladu. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u međuvremenu je prihvatilo rezoluciju kojom se uvode sankcije libijskom režimu na čelu s Moamerom Gadafijem. U jednoglasno prihvaćenoj rezoluciji, Gadafiju i članovima njegove obitelji zabranjuju se putovanja i zamrzava imovina. Na popisu 16 osoba na koje se odnosi zabrana putovanja te šest osoba kojima se zamrzava imovina, uz Gadafija su njegovih sedam sinova, kćer i druge osobe usko povezane s libijskim režimom.

Libiji se uvodi i embargo na uvoz i izvoz oružja. Po izjavama očevidaca, u noći na nedjelju došlo je do žestoka sukoba između Gadafijevih pristaša i protivnika u gradu Zaviji, 50 kilometara zapadno od Tripolija. Navodno je u sukobima ubijeno pedesetak civila. Taj grad, u kojem je smješten važan naftni terminal, u rukama je oporbe, ali Gadafijeve snage kontroliraju predgrađa, rekao je svjedok agenciji Reuters u telefonskom razgovoru.

DUBLIN - Najveća irska oporbena stranka Fine Gael osvojila je 36,1 posto glasova i tako nadmoćno pobijedila na parlamentarnim izborima u petak, ostavivši za sobom stranku na vlasti Fiannu Fail (17,5 posto), po djelomičnim rezultatima objavljenim u nedjelju. Laburisti osvojili su 19,4 posto, nacionalistička stranka Sinn Fein 9,9 posto, a neovisni kandidati su potvrdili svoj dobar status s 12,6 posto, po službenim rezultatima koji obuhvaćaju gotovo 80 posto zastupničkih mjesta u Dailu, donjem domu irskog parlamenta. Što se tiče zastupničkih mjesta, demokršćanska Fine Gael dobiva 59 mjesta, laburisti 30, Fianna Fail 14, Sinn Fein 12 i neovisni 11. Ovi djelomični rezultati potvrđuju pobjedu Fine Gaela, koju njegov čelnik Enda Kenny i premijer na odlasku Brian Cowen, koji je u subotu navečer priznao velik poraz svoje stranke Fianne Fail (Republikanska stranka), već smatraju sigurnom. Za Fianna Fail, konzervativnu stranku koja je na vlasti posljednjih 14 godina, ovo su najgori rezultati u povijesti i broj zastupnika će joj biti više nego trostruko umanjen. Fine Gael je na vlast dovela kriza i veliko nezadovoljstvo birača međunarodnim planom za spašavanje otoka koji je Irska koncem studenog potpisala s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Ne čekajući konačne rezultate, koji se neće objaviti prije nedjelje navečer ili ponedjeljka, budući premijer Enda Kenny zatražio je već u subotu navečer da "idućeg tjedna" počnu pregovori radi dobivanja olakšica u otplati duga, napose za smanjenje kamatnih stopa koje je ocijenio "kaznenim". No stranka Ende Kennyja po svoj prilici neće imati apsolutnu većinu od 84 mjesta (od ukupno 166), što će ga natjerati da se udruži s neovisnima ili, što je vjerojatnije, da formira koaliciju s laburistima s kojima je Fine Gael već vladala u nekoliko navrata. Vođa laburista Eamon Gilmore potvrdio je u subotu navečer da će "koalicija" biti "vjerojatno rješenje".

SEUL - Sjeverna Koreja je zaprijetila u nedjelju napadom na zajedničku vojnu vježbu američke i južnokorejske vojske zakazanu za ovaj tjedan, javila je službena sjevernokorejska agencija KCNA. Pjongjang će "protumjerama" uzvratiti na vježbe koje trebaju početi u ponedjeljak i pretvoriti Seul, prijestolnicu Južne Koreje, u "ognjeno more", dodaje agencija. Sjeverna Koreja je usto zaprijetila u nedjelju da će zapucati na Južnu Koreju ako ova nastavi slati svoju propagandu pomoću balona, navodi KCNA. Južna Koreja zadnjih dana izbacuje letke na sjeverna područja u kojima piše o prosvjedima i promjenama na Bliskom istoku, što je dio psihološke kampanje da se Sjevernokorejci ohrabre na promjene. Sjevernokorejski vojnici izvest će "izravne i ciljane napade" u pravcu graničnog područja gdje aktivisti i vojnici (južnokorejski) nastavljaju puštati balone s protuvladinim porukama, naglasila je KCNA.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙