FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, pozitivni signali iz svijeta

Autor: neba
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - U nedostatku domaćih poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, dok sa svjetskih tržišta stižu pozitivni signali jer su ulagači optimistični uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Nakon tri dana pada, Crobex indeks ojačao je jučer 0,66 posto, na 2.225 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,55 posto, na 1.227 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 21 milijuna kuna, što je oko 3,5 milijuna više nego prethodnoga dana.

Najviše su u fokusu investitora bile dionice HT-a, kojima je ostvaren promet od 5,8 milijuna kuna, i povlaštene dionice Adrisa, s prometom od 1,7 milijuna.

Pritom je cijena dionice HT-a ostala gotovo nepromijenjena na 284 kune, dok je dionica Adrisa poskupila 1,4 posto, na 269 kuna.

„Na domaćem tržištu ne očekujem danas veće cjenovne oscilacije. Uglavnom ćemo osluškivati zbivanja s domaće političke scene, a poslijepodne će nam nove smjernice stići s Wall Streeta, po objavi ključnog izvješća o zaposlenosti u veljači“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte i nadi ulagača u oporavak američkog tržišta rada, na Wall Streetu su cijene dionica u četvrtak zabilježile najveći dnevni skok u tri mjeseca.

Dow Jones indeks skočio je 191 bod, ili 1,59 posto, dok je S&P 500 porastao 1,72, a Nasdaq indeks 1,84 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle, a u pozitivnom je raspoloženju počelo i današnje trgovanja na europskim burzama.

„Na svjetskim burzama i dalje se osjeća pozitivni sentiment, zahvaljujući solidnim makroekonomskim pokazateljima. Rastu i cijene sirovina, posebice poljoprivrednih proizvoda, što će vjerojatno biti jedna od glavnih ulagačkih tema na tržištima idućih mjeseci“, ocjenjuje Bešević.

Najava predsjednika Europske središnje banke Jean-Claude Tricheta da je već idućega mjeseca moguće povećanje kamata u eurozoni nije izazvalo znatniju reakciju investitora na europskim burzama, jer je to već uračunato u cijene dionica, navodi Bešević.

„Današnje izvješće o zaposlenosti u SAD-u moglo bi pokazati znatan rast broja novih radnih mjesta u proteklom mjesecu, a to bi moglo dati novi pozitivan poticaj tržištima dionica u svijetu. No, američka stopa nezaposlenosti i dalje bi se mogla kretati oko 9 posto. Kako se već dvije godine nalazi na tako visokoj razini, to ukazuje na usporen oporavak tržišta rada u SAD-u“, ocjenjuje Bešević.

Na tržištu globalnog brodskog prijevoza u proteklih tjedan dana indeks vozarina sipkog tereta BDI porastao je 6 posto, dosegnuvši jučer 1.317 bodova.

Bešević napominje da su vozarine trenutno na prilično niskim razinama.

„Primjerice, vozarine za cape-size brodove sada iznose u prosjeku 5.277 dolara i čak su 80 posto niže nego u isto doba lani, uslijed smanjenja kineske potražnje za željeznom rudačom. Ipak, idućih tjedana očekuje se nastavak blagog oporavka vozarina“, zaključuje Bešević.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙