FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hillary Clinton o 100. obljetnici Međunarodnog dana žena

Autor: dhai
WASHINGTON / ZAGREB, 8. ožujka 2011.(Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton u svom je članku u povodu 100. godišnjice Međunarodnog dana žena u utorak pozvala društva, vlade i poslovne čelnike u svijetu da više ulažu u žene i djevojke, kao strategiju za otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast.

Nazivajući "žensko tržište" jednim od najbrže rastućih tržišta u svijetu, Clinton je istakla kako danas diljem svijeta ima više do 200 milijuna poduzetnica koje zarađuju više od 10,000 milijarda dolara godišnje, a očekuje se da će njihove zarade rasti za još 5,000 milijarda dolara u idućih nekoliko godina.

"U mnogim zemljama u razvoju, prihodi žena rastu brže nego prihodi muškaraca. Te bi činjenice trebale uvjeriti vlade i poslovne čelnike diljem svijeta da vide ulaganje u žene kao strategiju za otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, što mnogi i čine", piše državna tajnica u članku za agenciju Bloomberg News, koji je u utorak objavio State Department.

"Ako se odlučimo - kao društva, vlade i poduzeća - ulagati u žene i djevojke, mi ćemo ojačati naše napore u borbi protiv siromaštva, potaknuti razvoj i širiti stabilnost. Kada žene napreduju, obitelji, zajednice i zemlje napreduju i svijet postaje sve mirniji i napredniji", istaknula je Clinton.

Ona je istodobno upozorila da je veliki broj žena nedovoljno iskorišten, potplaćen i premalo zastupljen u gospodarstvu i društvu, te da širom svijeta, žene obavljaju dvije trećine rada, ali zarađuju tek jednu trećinu dohotka i posjeduju manje od dva posto zemljišta. Tri milijarde ljudi nema pristup osnovnim financijskim uslugama koje mi uzimamo zdravo za gotovo, kao što su bankovni računi i kreditne linije, a većina njih su žene.

Clinton je ukazala na negativne učinke isključenja žena na aktualnom primjeru Bliskog istoka, gdje je uskraćeni pristup žena obrazovanju i zapošljavanju naštetio gospodarskom rastu i pridonio socijalnim nemirima.

Ulaganje u obrazovanje žena i omogućavanje da dobiju kredite i postanu poduzetnice, moćan je motor napretka za žene, njihove obitelji, njihove zajednice i njihove zemlje, jer žene ulažu 80 posto svojih prihoda u svoju obitelj i zajednicu, dodala je državna tajnica.

Ona je istakla da je "potpora ženama diljem svijeta ključan element američke vanjske politike", te da je u žarištu njenih diplomatskih kontakata.

Clinton je u članku izdvojila i američke korporacije koje su prihvatile misiju potpore ženama kao svoju vlastitu, poput ExxonMobila koji obrazuje žene poduzetnice, te Coca-Cole koja ima program "5 do 20", namijenjen obuci pet milijuna novih poduzetnica u svijetu do 2020. godine.

Banka Goldman Sachs pokrenula je inicijativu "10 tisuća žena" kako bi otvorila vrata ženama koje inače ne bi imale pristup poslovnom obrazovanju.

Ernst & Young s programom "Žene pobjednice" pomaže poduzetnicama da uče strategiju od nekih od najuspješnijih čelnika američkih tvrtki.

Ona navodi i pozitivne primjere davanja većih vlasničkih i poslovnih prava ženama u zemljama kao što su Bocvana, Maroko i Bolivija.

Clinton u članku citira predsjednika Svjetske banke, Roberta Zoellicka, po kojem je "jednakost spolova pametna ekonomika".

(Hina) xdh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙