FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton na Vijeću za ljudska prava: Uskoro sankcije Libiji

Autor: vrad
ŽENEVA, 28. veljače 2011. (Hina/AFP) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je u ponedjeljak na sjednici UN-ova Vijeća za ljudska prava u Ženevi da će EU "uskoro" uvesti sankcije Libiji.

"U ovom času naša je pozornost usmjerena prema Libiji. Ono što se ondje događa - nasilje velikih razmjera nad mirnim prosvjednicima - rana je na našoj savjesti", rekla je Ashton u prigodi početka godišnje sjednice Vijeća u Ženevi. "To bi nas moralo nagnati na djelovanje", ocijenila je.

Osvrnuvši se na nedavne sankcije UN-ova Vijeća sigurnosti, visoka predstavnica je istaknula da "EU radi na donošenju restriktivnih mjera koje bi uskoro trebale stupiti na snagu".

Europska dužnosnica izjavila je još u petak da bi "te restriktivne mjere (uperene protiv libijskih čelnika)" trebale omogućiti "najveći mogući pritisak i zaustavljanje nasilja u Libiji". Usto je dodala da pod "restriktivnim mjerama" podrazumijeva sakcije poput "ograničavanja putovanja i blokadu imovine" libijskih čelnika i da "nitko dosad nije spominjao vojnu akciju" protiv Libije.

Libija je glavna točka dnevnog reda ove sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a na kojoj međunarodni izaslanici žele pojačati pritisak na Gadafija.

Prvog dana zasjedanja "na visokoj razini", koje obično traje oko četiri tjedna, na govornici će se izmijeniti američka državna tajnica Hillary Clinton, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Međunarodne sankcije Libiji morat će se pojačano "koordinirati" da bi bile doista učinkovite, upozorila je Ashton pred novinarima. "Blisko surađujemo sa Sjedinjenim Državama i Vijećem sigurnosti" UN-a kako bismo "koordinirano proveli" mjere, rekla je uoči susreta s američkom državnom tajnicom.

Za razliku od UN-a i SAD-a, Europljani još nisu odlučili o sankcijama Gadafijevu režimu. "Iznimno je važno zajedno djelovati kako bismo postigli najbolji mogući učinak", rekla je Ashton, istaknuvši da se o tome u ponedjeljak razgovaralo u Ženevi, na rubu zasjedanja Vijeća.

Kako navodi New York Times, SAD i njegovi europski saveznici razmišljaju o uvođenju zabrane letenja nad Libijom kako bi spriječili libijsko zrakoplovstvo odano diktatoru Gadafiju da ubija civile.

No čelnik ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak novinarima da to nije bilo tema njegova razgovora s Clinton u Ženevi.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji je također u Ženevi, predložio je da se plaćanja Libiji zamrznu na 60 dana kako bi se Gadafiju onemogućio dotok novca.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙