FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton: teroristi bi mogli doći do fisijskog materijala

Autor: akoz
ŽENEVA, 28. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton upozorila je u ponedjeljak da bi fisijski materijal od kojeg se može izraditi nuklearna bomba mogao pasti u ruke teroristima te je pozvala da odmah počnu pregovori o zaustavljanju njegove proizvodnje.

U govoru na Konferenciji o razoružanju ona je zatražila od UN-ova foruma da prekine zastoj u pregovorima o fisijskome materijalu. "Ako smo ozbiljni kad je riječ o smanjenju mogućnosti da fisijski materijal padne u ruke teroristima, moramo smanjiti količinu dostupnog materijala", rekla je Clinton na skupu u Ženevi.

"U ovom trenutku po svijetu se proizvodi još obogaćenog urana, a znatan dio njega i do razine za moguću proizvodnju oružja. Plutonij se proizvodi u reaktorima po svijetu i izdvaja iz iskorištenoga goriva u pogonima za preradu", rekla je i dodala kako se procjenjuje da u svijetu ima 20.000 komada nuklearnog oružja.

Clinton je pozvala na sporazum o smanjenju fisijskoga materijala i napomenula da samo jedna zemlja, za koju je samo rekla da je "prijatelj i partner SAD-a", blokira konsenzus potreban za pokretanje pregovora u Ženevi. Diplomati i dužnosnici UN-a rekli su da Pakistan sprječava konsenzus na Konferenciji o razoružanju.

Clinton u govoru nije spominjala iranski nuklearni program.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙