FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD traži široki konsenzus glede libijske krize

Autor: akoz
WASHINGTON, 24. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Predsjednik SAD-a Barack Obama razgovarat će u četvrtak sa čelnicima Velike Britanije i Francuske o libijskoj krizi a Washington sve opcije drže otvorenim, uključujući sankcije i vojnu akciju.

Sjedinjene Države traže konsenzus glede akcije protiv vlade pukovnika Moamera Gadafija koju je Obama osudio zbog "skandaloznog" nasilja protiv vlastitog naroda.

"Ne isključujem naše bilateralne opcije", odgovorio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na pitanje razmatra li SAD vojne korake. "Ništa ne isključujem". Carney je rekao da stanje u Libiji "zahtijeva brzo djelovanje".

Glasina da je Gadafi mrtav spustila je cijene nafte koje su prethodne skočile uslijed krize u Libiji i nemira drugdje u arapskom svijetu, no jedan dužnosnik SAD-a je pod uvjetom da ostane neimenovan rekao da Washington nema razloga vjerovati da je glasina istinita.

Brod iznajmljen za evakuaciju državljana SAD-a i dalje stoji u pristaništu u Tripoliju s 285 putnika među kojima je 167 državljana SAD-a i 118 državljana drugih država, rekao je State Department.

Očekuje se da će brod, čiji je odlazak odgađan zbog lošeg vremena, isploviti kroz nekoliko sati ukoliko to vremenski uvjeti dopuste.

Ni Obama ni državna tajnica Hillary Clinton nisu izravno kontaktirali s Gadafijem no državni podtajnik William Burns dva puta je u srijedu razgovarao s libijskim ministrom Musom Kusom, rekao je glasnogovornik State Departmenta P.J.Crowley.

Obama, koji je u srijedu rekao će Washington razmotriti "cijeli spektar opcija" glede Libije, razgovarat će o sankcijama i drugim zamislima s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i britanskim premijerom Davidom Cameronom kasnije u četvrtak, rekao je Carney. Hillary Clinton će u ponedjeljak otputovati u Ženevu na sastanak UN-ovog Vijeća za ljudska prava gdje se očekuje da će tražiti široku osudu Gadafijevih nastojanja da u krvi suzbije pobunu protiv njegove četiri desetljeća duge vladavine.

Clinton će razgovarati o opcijama Vijeća za ljudska prava i UN-ovog Vijeća sigurnosti, rekao je Crowley. "Ona će imati priliku raditi na postizanju širokog konsenzusa za akciju", rekao je.

Dužnosnici SAD-a su rekli da će Obami biti predstavljeno više opcija glede Libije a koje uključuju i sankcije. "Očekujemo da ćemo pokrenuti akciju idućih dana", rekao je Crawley. "Imamo širok raspon oruđa, financijske sankcije, multilateralne sankcije, i sve ih razmatramo. Vojska je u potpunosti uključena u te razgovore a i sama razmatra opcije koje se mogu iznijeti predsjedniku".

(Hina) xakoz ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙