FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Pegled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30:

BUDIMPEŠTA

Mađarska nastavlja kao svoje prioritete isticati daljnju europsku integraciju i slobodno kretanje, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Janos Martonyi na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Šef mađarske diplomacije, čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom, kazao je da se Budimpešta žestoko bori kako bi osigurala da hrvatski pristupni proces ide naprijed te da se proširi schengenska zona. Martonyi je naglasio da konačna odluka o tome jesu li ispunjeni uvjeti za završetak hrvatskih pregovora neće biti na Mađarskoj, ali da Budimpešta čini sve što je u njezinoj moći kako bi utjecala na događaje, vodeći stalne pregovore sa zemljama koje su još rezervirane prema ta dva procesa.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, boravit će na poziv predsjednika Češke Republike Vaclava Klausa 8. i 9. ožujka u službenom posjetu Češkoj, a tijekom svog boravka sastat će se s najvišim češkim dužnosnicima te razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine. Tijekom službenog posjeta predsjednik Josipović razgovarat će sa svojim domaćinom predsjednikom Klausom, predsjednikom Senata parlamenta Milanom Stechom, predsjednicom Donjeg doma parlamenta Miroslavom Nemcovom i predsjednikom češke vlade Petrom Nečasom.

SARAJEVO

Ministri vanjskih poslova Bugarske i Slovenije Nikolaj Mladenov i Samuel Žbogar pozvali su u ponedjeljak političare u Bosni i Hercegovini da poduzmu korake kojima bi se osigurao nastavak provedbi reformi nužnih za približavanje te zemlje Europskoj uniji. Mladenov i Žbogar doputovali su u Sarajevo kako bi u ime svih ostalih članica EU potaknuli što bržu uspostavi vlasti u BiH procjenjujući kako bez toga nije moguće očekivati bilo kakav napredak u približavanju Uniji. Najavljeni austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger izostao je zbog bolesti.

ZAGREB

Pobunjeničko Nacionalno libijsko vijeće u ponedjeljak je objavilo da nema prostora za širi dijalog s režimom Moamera Gadafija te da je preduvjet za bilo kakve pregovore njegov odlazak s vlasti, javljaju agencije. Vijeće, koje uglavnom predstavlja istočna područja zemlje, jasno je objavilo svoje stajalište nakon što je državna televizija emitirala poziv na pregovore dviju strana.

Sukobi se nastavljaju diljem zemlje, a Reuters javlja da su Gadafijeve snage izvele novi val zračnih udara na području naftne luke Ras Lanuf. Ima mrtvih i ranjenih, ali zasada nema podataka o njihovom broju. Agencije su u ponedjeljak prenijele pozivajući se na liječnničke izvore da je u nedjelju u bombardiranju grada Misrate, istočne od Tripolija, poginula najmanje 21 osoba, ali bi taj broj mogao biti i bitno veći. U gradsku bolnicu prevezeno je više od 90 ranjenih osoba, od kojih su mnoge u teškom stanju.

U ponedjeljak su pobunjenici upozorili na opasnost po naftne izvore. Njihov glasnogovornik pozvao je Zapad na taktičke zračne udare protiv Gadafija kako bi ga se spriječilo da uništi naftna polja

ŽENEVA

Više od milijun ljudi, od kojih je dio napustio Libiju, a dio je ostao u zemlji, treba humanitarnu pomoć, priopćili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi. Tu je brojku objavila UN-ova koordinatorica za humanitarnu pomoć Valerie Amos dok se izbjeglička kriza stvara oko granica Libije gdje je prošloga mjeseca izbila pobuna protiv 42-godišnje vladavine Moamera Gadafija. Amos je istaknula da je njezin prvi prioritet Misrata, grad pod kontrolom pobunjenika u kojemu živi 300.000 ljudi. Po izjavama stanovnika, grad su tijekom vikenda napale vladine snage tenkovima i raketama.

LAMPEDUSA

Više od 1.000 ilegalnih imigranata, u bijegu od političkih previranja u zemljama sjeverne Afrike stiglo je tijekom noći na južni talijanski otok Lampedusu. Imigranti, uglavnom iz Tunisa, iskoristili su povoljne vremenske prilike i u više od 10 brodica stigli do obala talijanskog otoka. Neki su brodići pristali uz obalu Lampeduse, a neke je prije pristajanja presrela obalna straža. Vjeruje se da među imigrantima nema Libijaca, no talijanski dužnosnici strahuju od njihova egzodusa ukoliko se stanje u toj zemlji nastavi pogoršavati. Iz Lampeduse se imigranti zrakoplovima šalju u prihvatne centre.

TOKIO

Japan će u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a uvesti sankcije Libiji koje bi obuhvaćale i zamrzavanje imovine libijskog čelnika Moamera Gadafija i nekih drugih Libijaca, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Kyodo. Sankcije, koje uključuju i zabranu ulaska i izlaska Gadafija i drugih u Japan, vlada će odobriti u utorak, prenio je Kyodo najavu izvora iz vlade. Još nije poznato koliko sredstava Libijci drže u Japanu. Japan ne uvozi naftu iz Libije.

KARTUM

Više od 40 osoba, među kojima sedam vojnika, smrtno je stradalo u sukobima između vojske Južnog Sudana i pobunjenika u državi Gornji Nil, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik Narodne vojske za oslobođenje Sudana (SPLA). Nakon incidenta u kojemu je milicija napala pripadnike SPLA, sukobi su nastavljeni. Smrtno je stradalo četrdeset osoba, a 28 ih je ranjeno.

ZAGREB/KABUL

Smrt devetero afganistanske djece zbog savezničke pogreške dolila je ulje na vatru već opasno narušenih njihovih odnosa s vladom u Kabulu i afganistanskim narodom zbog civilnih žrtava koje nerijetko stradavaju u noćnim napadima i kojih je broj snažno porastao pod zapovjedništvom generala Davida Petraeusa. Prosvjednici u Kabulu za vikend su zahtijevali prestanak ubijanja civila, a to traži i predsjednik Hamid Karzai s kojime o tome treba razgovarati američki ministar obrane Robert Gates pošto je doputovao u ponedjeljak u Kabul gdje će se sastati i s američkim generalom Davidom Petraeusom, zapovjednikom NATO-ovih snaga Prema podacima nevladine udruge ARM (Afghan Rights Monitor) afganistanski sukob usmrtio je najmanje 2.400 civila u 2010., ili više od šest žrtava na dan što je rekord u devet godina rata, piše agencija Reuters.

DAKA

Odvjetnici dobitnika Nobelove nagrade za mir Muhameda Junusa u ponedjeljak su pred vrhovnim sudom u Daki osudili otpuštanje njihova klijenta iz banke Grameen specijalizirane za male kredite, čiji je Junus osnivač i glavni direktor, uz opasku da je riječ o "podmirenju osobnih računa". Pionir malih kredita i "bankar siromašnih", 70-godišnji Junus dobio je u srijedu otkaz od Središnje banke Bangladeša. U obrazloženju otkaza Središnja banka tvrdi da Muhamed Junus nije zatražio dopuštenje kad je njegov mandat glavnog direktora u banci Grameen obnovljen 2010. zbog čega je ilegalno na toj dužnosti. Banka Grameen izdala je priopćenje podrške svom osnivaču u kojem navodi da "profesor Muhamed Junus i dalje obnaša svoju dužnost".

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙