FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: stopa registrirane nezaposlenosti iznad 19 posto?

Autor: neba
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Nakon što je prošloga tjedna objavljeno da je broj nezaposlenih u Hrvatskoj premašio 334.000, makroekonomisti procjenjuju da se stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju, po prvi puta od 2005. godine, probila iznad razine od 19 posto.

Državni zavod za statistiku objavit će danas podatak o stopi registrirane nezaposlenosti u siječnju, koja će, kako se procjenjuje, po prvi puta od ožujka 2005. godine, preskočiti razinu od 19 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je stopa registrirane nezaposlenosti skočila s 18,8 posto, koliko je iznosila u lanjskom prosincu, na 19,5 posto. Njihove procjene kreću se u rasponu od 19,3 do 19,8 posto.

Prošloga je tjedna objavljeno da je u siječnju na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 334.378 nezaposlenih, što je za oko 14.500 osoba, ili 4,5 posto, više u odnosu na prosinac prošle godine. To je najviša razina registrirane nezaposlenosti od travnja 2003. godine.

„Rast nezaposlenosti posljedica je daljnjih otpuštanja zbog pogoršanih poslovnih izgleda, odnosno zakašnjelog restrukturiranja u pojedinim dijelovima gospodarstva. Početak godine u današnjim recesijskim uvjetima donosi snažniji skok nezaposlenosti jer su poslovni planovi poduzeća dobar dio racionalizacije troška rada predvidjeli s početkom godine“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙