FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja u siječnju pala 6,7 posto

Autor: neba
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju pala neočekivano oštrih 6,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što najavljuje da bi i u prvom ovogodišnjem tromjesečju gospodarstvo moglo pasti.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je u siječnju industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, pala za 1,2 posto u odnosu na prosinac prošle godine, a za 6,7 posto u odnosu na lanjski siječanj.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u siječnju industrija ojačala za 1 posto. Njihove procjene kretale su se od stagnacije do rasta proizvodnje za 3 posto.

Time je nastavljeno slabljenje industrije, s obzirom da je u prosincu prošle godine proizvodnja pala za 0,6 posto.

„Ovaj je podatak loš, ali ne bih iz njega iščitavao trend za cijelu godinu. U prvom tromjesečju ove godine očekujem daljnji pad bruto domaćeg proizvoda za 0,5 posto, a pad industrijske proizvodnje to potvrđuje“, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

U siječnju je proizvodnja na godišnjoj razini pala u svim segmentima. Najviše je, 20 posto, pala proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila 4,1 posto.

„Već su jučer objavljeni podaci o usporavanju rasta izvoza signalizirali pad industrijske proizvodnje. Pad proizvodnje posljedica je slabe osobne potrošnje u zemlji, oštre zime koja je usporila građevinske radove, ali i usporavanje rasta izvoza“, kaže Stojić.

Paradoksalno je, kaže, da u proteklih pola godine, pa tako i u siječnju, bilježimo pad proizvodnje intermedijarnih dobara, što su različiti lohn i doradni poslovi, jer je u tom području Hrvatska bila tradicionalno najkonkurentnija.

„Očito je da se situacija u tom području domaće industrijske proizvodnje pogoršava“, ističe Stojić.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je u siječnju na godišnjoj razini za 9,3 posto, energije za 3,1, a kapitalnih proizvoda 2 posto.

„Unatoč ovim podacima, očekujemo da će ove godine industrijska proizvodnja ipak biti jedan od pokretača oporavka gospodarstva. Procjenjujemo da će proizvodnja u 2011. porasti oko 3,5 posto, a BDP oko 1,8 posto“, zaključuje Stojić.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙