FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: stopa nezaposlenosti dosegnula 19,6 posto

Autor: neba
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - U Hrvatskoj je u siječnju, prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti porasla s 18,8 na 19,6 posto, najvišu razinu od svibnja 2003. godine.

To je u skladu s procjenama pet makroekonomista u anketi Hine, koji su očekivali da će stopa registrirane nezaposlenosti dosegnuti 19,5 posto.

Prošloga je tjedna objavljeno da je u siječnju na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 334.378 nezaposlenih, što je za oko 14.500 osoba, ili 4,5 posto, više u odnosu na prosinac prošle godine. To je najviša razina registrirane nezaposlenosti od travnja 2003. godine.

„Ovo je u skladu s očekivanjima, a stopa nezaposlenosti mogla bi tijekom prvog tromjesečja dosegnuti i 20,5 posto, što bi trebao biti njezin vrhunac“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Podsjetio je da smo početkom prošloga desetljeća imali više stope nezaposlenosti. No, tada su, kaže, srednjoročne perspektive gospodarskog rasta bile puno veće.

„Iako se na nezaposlenost gleda kao na trenutni socijalni problem, ipak treba naglasiti da će najveći problem s ekonomskog stajališta predstavljati niska zaposlenost. Naime, perspektive snažnijeg gospodarskog rasta, koji bi omogućio povećanje zaposlenosti u srednjoročnom razdoblju, dosta su skromne. Stoga se može očekivati da će u 2012. godini smanjivanje stope nezaposlenosti dominantno biti posljedica izlaska iz radne snage, a ne povećanja zapošljavanja“, kaže Šantić.

Stopa registrirane nezaposlenosti od 19,6 posto zadnji put je zabilježena u svibnju 2003. godine, kada je bilo oko 330.000 nezaposlenih.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙