FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene nafte zabrinjavaju, gospodarski podaci ohrabruju

Autor: neba
NEW YORK, 7. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - I ovoga se tjedna na Wall Streetu očekuje nesigurno trgovanje jer će ulagači 'vagati' između dobrih makroekonomskih podataka koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva i cijena nafte, čiji bi daljnji rast mogao naštetiti oporavku.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 12.169 bodova. S&P 500 porastao je, pak, 0,1 posto, na 1.321 bod, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.784 boda.

Prošloga su tjedna cijene dionica znatno oscilirale, ovisno o raspoloženju na tržištu. Kada bi cijene nafte porasle, dionice bi pale zbog strahovanja ulagača da će visoke cijene goriva izazvati pad potrošnje Amerikanaca, što bi potkopalo oporavak gospodarstva koje uvelike ovisi o potrošnji.

Kada su, pak, stizali dobri makroekonomski podaci, posebice s tržišta rada, ulagači bi se ohrabrili, pa bi cijene dionica porasle.

„Tržište trenutno pokreće raspoloženje, a ulagači jednim okom prate tržište dionica, a drugim cijene nafte i sirovina“, kaže Michael James, direktor u banci Wedbush Morgan.

Unatoč strahu od štetnih posljedica visokih cijena nafte po gospodarstvo, ulagači se radije odlučuju na promjene pozicija nego na povlačenje s tržišta.

Zahid Siddique, portfelj menadžer u fondu Gabelli Equity Trust, koristi situaciju na tržištu kako bi ojačao svoj portfelj dionicama iz energetskog sektora, koje su snažno porasle usporedo s rastom cijena nafte.

Od sredine siječnja, kada su izbili prosvjedi u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, cijena nafte na Londonskom tržištu porasla je gotovo 18 posto, probivši se, prvi puta nakon dvije i pol godine, iznad 116 dolara po barelu. U istom je razdoblju S&P indeks energetskog sektora porastao 10 posto.

„Ovakva vrsta krize navodi vas da promislite i osvježite svoje portfelje. Kratkoročno će tržište biti nestabilno, no i pritom bi moglo rasti“, kaže Siddique.

I dok kupuje dionice energetskih kompanija, Siddique prodaje dionice pojedinih industrijskih divova kojima bi, smatra, zbog visokih cijena goriva mogla biti smanjena profitabilnost.

Ako cijene nafte nastave rasti, s obzirom na sve žešće sukobe u Libiji i prosvjede u Jemenu, Bahreinu, pa i Saudijskoj Arabiji, neki sektori postat će ranjiviji.

Barry Knapp, direktor istraživanja u tvrtki Barclays Capital, nedavno je smanjio preporuku za sektor usmjeren potrošačima, uglavnom zbog rizika od rasta cijena nafte.

„Ako je neki sektor posebno ranjiv, to je sektor usmjeren potrošačima. No, ne vjerujem da je ovaj naftni šok toliko snažan da bi narušio zamah cijelog gospodarstva“, kaže Knapp.

Prošlotjedni podaci s tržišta rada, kao i potrošnji te štednji Amerikanaca bili su bolji ili u skladu s optimističnim očekivanjima analitičara.

Je li rast cijena nafte posljednjih tjedana naštetio potrošnji Amerikanaca, pokazat će ovoga tjedna izvješća o prometu u trgovini na malo i povjerenju potrošača.

Budu li ti podaci slabiji od očekivanja, to bi bio signal upozorenja.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙