FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ZAGREB - Radnici hrvatske tvrtke Viadukta na radu u Libiji evakuirani su bugarskim zrakoplovom i lete prema Sofiji, gdje će ih dočekati djelatnici hrvatskog veleposlanstva i pomoći im u transferu prema Hrvatskoj, saznaje Hina u srijedu ujutro iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. "Sedamdeset i osam radnika Viadukta leti iz Libije bugarskim zrakoplovom u Sofiju gdje će ih dočekati djelatnici hrvatskog veleposlanstva i pomoći im u transferu prema Hrvatskoj", rečeno je u MVPEI-u. Najveći dio tih radnika hrvatski su državljani. Očekuje se također da će se radnici Montmontaže, njih dvadesetak, ukrcati na turski brod koji se nalazi pred upolovljavanjem u Bengazi. Još četrdesetak hrvatskih radnika nalazi se u zračnoj luci u Tripoliju i trebali bi tijekom dana ili redovnim linijima ili uz pomoć Austrije biti prebačeni na sigurno. Prema MVPEI-ju, za ostale radnike, posebno one CROSCO-a koji se nalaze na jugu Libije, čeka se dopuštenje libijskih vlasti za smještaj na sigurno. Na njihovom transportu, uz MVPEI, rade i CROSCO, talijanska tvrtka ENI te libijski partneri. Hrvatsko ministarstvo pokušava organizirati i evakuciju pojedinačnih radnika iz Libije, te u tome surađuje i s drugim zemljama, posebice Turskom, koja u Libiji ima poseban tretman. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ističe vrlo dobru suradnju s hrvatskim tvrtkama koje radi u Libiji u vrlo složenoj situaciji evakuacije hrvatskih državljana iz Libije

ISTANBUL - Oko 3000 turskih državljana ukrcalo se u dva broda u luci u libijskom Bengaziju i zaplovilo prema Turskoj u srijedu ujutro, u prvoj masovnoj evakuaciji stranih državljana iz Libije otkako su u toj zemlji počeli nemiri. Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da su jutros oko 5 sati dva turska broda s po 1500 putnika zaplovila iz Bengazija prema prema Marmarisu na jugozapadu Turske. Do tamo bi trebali ploviti dvadesetak sati. I druge zemlje čiji se državljani nalaze u Libiji pokrenule su planove za njihovu evakuaciju. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova osnovalo je poseban krizni stožer s tom namjenom. Dosad su se u Hrvatsku redovnim zračnim linijama vratila četvorica radnika Geofizike, a na evakuaciji ostalih intenzivno se radi. U Tripoliju se nalazi 140 hrvatskih radnika, u Bengaziju 28, u Zali 70, u Kufri 26, a u Džalu 33 radnika tvrtki Crosco, Geofizika, Mont-montaža i Vijadukt.

LONDON - Libijski predsjednik Moamar Gadafi vlasnik je velikog financijskog carstva, koje je izvor ozbiljnih razmirica među njegovom djecom, izvijestio je u srijedu Financial Times pozivajući se na diplomatske depeše objavljene na WikiLeaksu. U depeši pod nazivom "Gadafi Incorporated" diplomati američkog veleposlanstva pišu kako libijski čelnik i njegova obitelj imaju znatan udio u sektoru nafte i plina, telekomunikacijama, infrastrukturi, u mnogobrojnim hotelima, medijima... U depeši iz svibnja 2006. stoji kako Gadafijeva djeca imaju redovite prihode od državnih naftnih udruga čiji godišnji izvoz doseže više desetaka milijarda dolara. Diplomati također pišu kako drugi Gadafijev sin, Seif al-Islam, sudjeluje u naftnoj industriji preko podružnice vlastite tvrtke One-Nine. Moamar Gadafi je 2009. investirao 16 milijuna eura u hotelski kompleks u talijanskome gradu L'Aquili, koji je iste godine opustošio snažan potres. Američki diplomati također navode kako su napetosti među braćom i sestrama osobito izražene od kada je na javnu scenu stupio Seif al-Islam.

CHICAGO - Rahm Emanuel, donedavni šef osoblja Bijele kuće, pobijedio je u utorak na izborima za novog gradonačelnika Chicaga. Emanuel je osvojio 55 posto glasova i već u prvom krugu lagano pobijedio ostalih pet protukandidata. Prvi mu je čestitao donedavni šef, američki predsjednik Barack Obama. "Kao Čikažanin i prijatelj, ne mogu biti ponosniji. Rahm će biti odličan gradonačelnik", poručio je. Emanuel, koji će biti prvi židovski gradonačelnik Chicaga, na položaju će zamijeniti pomalo mitskog Richarda M. Daleyja, nakon njegove 22 godine provedene na čelu grada. Nakon šest mandata i s bolesnom suprugom, Daley je prošle godine objavio da se više neće kandidrati. Prethodno je i njegov otac Richard J. Daley bio gradonačelnik 21 godinu. Emanuel je 1. listopada odstupio s drugog najvažnijeg položaja u Bijeloj kući kako bi se pripremio za izbore za čikaškog gradonačelnika. "Samo me prilika da budem šef osoblja Baracka Obame odvojila od Chicaga, a samo me prilika da budem njegov gradonačelnik odvojila od predsjednika", poručio je tada. S 2,9 milijuna ljudi, Chicago je treći po veličini američki grad, a trenutačno je suočen s proračunskim manjkom od 655 milijuna dolara. Emanuel, dugogodišnji washingtonski 'insider' i bivši savjetnik predsjednika Billa Clintona, smatra se zaslužnim za mnoga Obamina ostvarenja u unutarnjoj politici, uključujući i 814 milijarda dolara vrijedan paket pomoći posrnulom gospodarstvu, te provedbu zdravstvene reforme.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙