FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 6. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ZAGREB - Pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u ponedjeljak će, po završetku tužiteljskog dokaznog postupka, započeti ročište u predmetu "Šešelj" na kojem će lider srpskih radikala Vojislav Šešelj optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini moći zatražiti oslobađanje po jednoj ili više točaka optužnice i obrazložiti zašto smatra da ih tužitelji nisu dokazali. Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana. Optužen je za zločine protiv čovječnosti u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju 'velike Srbije' sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

PARIZ - Libijski čelnik Moamer Gadafi u razgovoru za francuski list "Journal du Dimanche" objavljen u nedjelju izjavio je da se u zemlji bori protiv terorista i izrazio čuđenje što za to ne dobiva podršku izvana, dok je istodobno libijska državna televizija objavila da su vladine snage vratile nekoliko gradova pod svoju kontrolu, javljaju agencije. "Iznenađen sam što nitko ne razumije da je ovo borba protiv terorizma. Naše snage sigurnosti su na tom planu surađivale s inozemnima i mnogo smo vam pomogli posljednjih godina. Pa zašto sada, kada se vodi borba protiv terorizma u Libiji, nama nitko zauzvrat ne pomaže?", zapitao se Gadafi. "Imat ćete islamski džihad ispred sebe, na obalama Sredozemlja", rekao je. "Doći će Bin Ladenovi ljudi i nametnuti plaćanje otkupnina na kopnu i moru. Vratit ćemo se u doba Crvenobradog, gusara, Otomana i ostalih koji su se tako ponašali", tvrdi libijski vođa, kojeg Zapad smatra odgovornim krvavo gušenje narodne pobune u zemlji. Libijska državna televizija u nedjelju je ujutro objavila da su vladine snage pod svoju kontrolu vratile Zaviju, Ras Lanuf, Misratu i Tobruk i da napreduju prema Bengaziju. Međutim, to izvješće barem je djelomično suprotno izjavama svjedoka s terena. Tako novinar agencije AFP javlja da je Ras Lanuf, lučki grad s važnim naftnim terminalom, u nedjelju ujutro još uvijek sigurno u rukama ustanika. Očevici su za Reuters izjavili da je u Zaviji, 50 kilometara od Tripolija, noć protekla mirno nakon dva dana žestokih sukoba između pobunjenika koji čvrsto drže središte grada i Gadafijevih snaga koje nadiru iz predgrađa.

DUBLIN - Dvije najveće irske stranke Fine Gael (desni centar) i Laburistička stranka rano u nedjelju dogovorile su buduću vladajuću koaliciju, postigavši sporazum na osnovu kojega će od europskih čelnika zatražiti ublažavanje uvjeta otplate 85 milijarda eura zajma MMF-a i EU-a. Razgovori Fine Gael, pobjednice nedavnih parlamentarnih izbora i drugoplasiranih laburista trajali su cijeli tjedan. "Sretan sam što vas mogu izvijestiti da smo postigli sporazum", rekao je čelnik Fine Geal i budući irski premijer Enda Kenny. Laburisti će još tijekom današnjeg dana zatražiti od svojih članova i zastupnika da odobre koalicijski sporazum. Tada će se i objaviti pojedinosti dogovora, ali je poznato da će se on prema EU-u i MMF-u temeljiti na smanjenju kamata koje je Kenny ranije nazvao "kaznenim". Fine Gael je na vlast dovela kriza i veliko nezadovoljstvo birača međunarodnim planom za spašavanje otoka koji je Irska koncem studenog potpisala s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Na izborima je dotad vladajuća stranka Fianna Fail ostvarila najgori rezultati u povijesti i broj zastupnika joj je više nego trostruko smanjen.

TALLINN - Birališta na parlamentarnim izborima u Estoniji, na kojima se očekuje pobjeda dosadašnje koalicijske vlade desnog centra premijera Andrusa Ansipa, otvorena su u nedjelju. Birališta će biti otvorena do 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, a prvi rezultati očekuju se večeras. Po anketama, 900.000 birača s pravom glasa trebalo bi najviše povjerenja ukazati koaliciji Reformske stranke i Saveza Pro Patria Res Publica, koju podupire od 49 do 50 posto birača. Glavna oporbena Stranka centra trebala bi, po zadnjim anketama, dobiti 22 do 25 posto glasova, a socijaldemokrati, koji su u kampanji obećavali veliku poreznu reformu, od 13 do 16 posto. Vlada premijera Andrusa Ansipa proživjela je jednu od najtežih recesija u Europskoj uniji s gospodarskim padom od 14 posto u 2009. godini i bila je prisiljena provesti najstrožu štednju. Ankete pokazuju da premijeru birači to nisu zamjerili. Više od 15 posto birača već je glasalo preko sigurne internetske linije od 24. veljače do 2. ožujka. Estonija je jedina država na svijetu koja nudi takvu mogućnost glasanja.

TAIPEI - Devet osoba smrtno je stradalo u nedjelju u požaru koji je zahvatio bar u jednom gradu u središtu Tajvana, izazvavši jednu od najvećih nesreća zadnjih godina na tom otoku, objavili su policija i vatrogasci. Po prvim podacima istrage, požar su izazvale petarde zapaljene tijekom spektakla s plesom u baru u Taichungu. Požar je brzo lokaliziran i ugašen, ali je policija kasnije pronašla devet izgorjelih tijela. Policija je ispitala vlasnika objekta i plesače.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙