FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sedmorica pripadnika "Puma" u utorak na optuženičkoj klupi

Autor: amat
ZAGREB, 5. ožujka 2011. (Hina) - Sedmorica bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" u utorak bi se trebali naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda gdje će im početi suđenje zbog strijeljanja šestorice srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji "Maestral 2".

Sudskim vijećem predsjedat će sudac Marijan Garac, a optuženi bi u veliku sudnicu na Zrinjevcu trebali doći sa slobode, jer im je suprotno zahtjevu tužiteljstva, u lipnju prošle godine ukinut pritvor u kojem su bili od listopada 2009.

U optužnici koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo na dan kada su optuženi pušteni iz pritvora bivši pripadnici "Puma" se teret da su zarobljenike strijeljali po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Korade.

Zapovijed za strijeljanje Korade je navodno izdao pred više svjedoka, nakon čega su zarobljenici pobijeni automatskim puškama. Tako su 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Prvooptuženi je bivši dozapovjednik "Puma" brigadir Emil Crnčec koji je do umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Uz njega optuženi su i Nenad Jurinac koji je također bio u stožeru brigade te Tihomir Šavorić koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu. Ostali optuženici su Anto Novačić, Robert Precehtjer, Goran Gaća i Robert Bevak.

Ivan Korade, koji je prema optužnici naredio zločin, ubio se u travnju 2008. nakon što je u selu Velika Vaternička ubio četiri osobe i teško ranio još jednog muškarca koji je preminuo nekoliko dana kasnije. U akciji hvatanja Korade je, prije samoubojstva, usmrtio i jednog policajca.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙