FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela koji se usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku. Tako se, po riječima državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa Zorana Pičuljana, stranci u postupku omogućuje podnošenje zahtjeva za pokretanjem postupka i elektroničkim putem (e-mailom). Žrtve kaznenih djela ubuduće bi, osim usmeno na zapisnik, zahtjev za pokretanjem postupka radi ostvarenja novčane naknade mogle podnositi i elektroničkom poštom (e-mailom). Time bi se Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, donesen 2008. godine, uskladio sa Zakonom o općem upravnom postupku, kojim su već predviđene takve mogućnosti. Saborski klubovi u kratkoj su raspravi podržali predložene zakonske izmjene. Sabor je raspravio i izmjene Zakona o sudovima, također zbog usklađivanja sa Zakonom o općem upravnom postupku.

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su danas potvrđivanje Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt dovršetka koridora Vc, odnosno za izgradnju dionica uz sjevernu i južnu granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Projekt uključuje izgradnju 12,5 kilometara autoceste - uz sjevernu granicu i mosta preko Save kod Svilaja, a uz južnu granicu i prijelaza Metković. Ukupni iznos tih dionica je 131,5 milijuna eura s tim da će se 60,63 milijuna eura osigurati kreditom EBRD-a, dok će se sličan zajam ugovoriti s Europskom investicijskom bankom, a ostalo bi pokrile Hrvatske autoceste.

ZAGREB - Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će se žaliti na nepravomoćnu odluku Hrvatske odvjetničke komore (HOK) koja ga je u stegovnom postupku uvjetno kaznila sa šestomjesečnom zabranom rada u odvjetništvu i globom od 30 tisuća kuna. Stegovni postupak protiv Nobila pokrenut je u svibnju prošle godine zbog njegovog intervjua u tjedniku Globus. Istupajući kao odvjetnik bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca Nobilo je tada ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca kako bi zaštitili članove Vlade, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Iako su dužnosnici HOK-a tvrdili da su stegovni postupak pokrenuli po službenoj dužnosti nakon što su vidjeli intervju u Globusu Nobilo je uvjeren da je riječ o političkom progonu.

ZAGREB - Zagrebačka policija izvijestila je danas o trećem slučaju krađe lažnim predstavljanjem, koji se dogodio jučer u Donjim Sveticama na području Peščenice, kada je nepoznati muškarac, lažno se predstavivši kao zaposlenik Plinare, ušao u stan 76-godišnje žene i ukrao joj nekoliko tisuća kuna. Žena je muškarca pustila su stan kako bi očitao plinsko brojilo, a on ju je nakon toga zatražio čašu vode te, iskoristivši njezino odsustvo iz sobe, ukrao novac. Prema opisu, riječ je o mlađem muškarcu do 30 godina starosti visokom oko 1,90 metara. Slične krađe, o kojima je policija izvještavala, dogodile su se i prethodna dva dana na Srebrnjaku i Medveščaku, a žrtve su bile starije žene, kojima su se razbojnici predstavili kako zaposlenici Elektre.

ZAGREB - Suđenje bivšoj službenici u Upravi za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova Bojani Pejkić, optuženoj da se protuzakonitim posredovanjem domogla oko 130 tisuća kuna danas je odgođeno, a nova bi se rasprava trebala održati krajem ožujka. Službeni početak suđenja odgođen je zbog bolesti jednog odvjetnika i člana sudskog vijeća pa bi se optužena službenica i dvoje suoptuženika o USKOK-ovim optužbama trebali očitovati 29. ožujka. Bojana Pejkić se tereti da je od druge polovice 2009. do siječnja prošle godine kao policijska službenica za pravne i inspekcijske poslove primila najmanje 100.000 kuna kako bi korištenjem svog položaja požurivala rješavanje predmeta u MUP-u, policijskim upravama, policijskim postajama i na Upravnom sudu. USKOK tvrdi da je riječ o ukupno 13 slučajeva u kojima su stranke podnosile zahtjeve za privremene boravke, stalne boravke, državljanstva i tužbe zbog poništenja rješenja Ministarstva.

ZAGREB - U Zagrebu je danas od posljedica moždanog udara kojeg je pretrpio prije četiri dana, u 51. godini u Vinogradskoj bolnici umro glumac Predrag Vušović. Predrag Vušović Pređo, glumac kazališta Gavella, rođen je 29. kolovoza 1960. u Kotoru. Osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku, a od 1979. stalno je nastanjen u Zagrebu, gdje je pohađao Akademiju dramskih umjetnosti. Od 1996. stalno je zaposlen u GDK Gavella kao glumac. Prvu televizijsku ulogu Vušović je imao u seriji "Putovanje u Vučjak" 1986., a širem je gledateljstvu postao poznat nakon uspjeha filma "Kako je počeo rat na mom otoku" Vinka Brešana, s kojim je kasnije snimio i "Maršala". Među filmskim ulogama tu su i one u "Dvije karte za grad", "Posljedna volja", "Bogorodica" te "Nebo,sateliti". Glumio je u mnogim predstavama, a u svom matičnom kazalištu Gavella zapažene su njegove uloge u "Figarovoj ženidbia", " Ribarske svađe", " Ženidbia", " Richard III", " Zimska priča" i drugima.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog uglednog hrvatskog glumca Predraga Vušovića. "S dubokim sam žaljenjem primio vijest o preranom odlasku Predraga Vušovića. Pamtit ćemo ga po sjajnim izvedbama i nedostajat će nam lakoća glumačkog izričaja kojom je osvajao srca različitih generacija ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti. U ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora te u svoje osobno ime upućujem Vam izraze najdublje sućuti", stoji u brzojavu.

OSIJEK - Obdukcija muškaraca, pronađenog 13. veljače u Dravi, u blizini tvrtke "Boras" u Osijeku, pokazala je da se radi od 49-godišnjem Ivanu R. iz Vinkovaca, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Obdukcija je pokazala je da je uzrok smrti utapanje.

Obavljenim prepoznavanjem utvrđeno je da se radi o 49-godišnjem Ivanu R. iz Vinkovaca koji se 1. siječnja udaljio od kuće u nepoznatom pravcu, a za njim je u međuvremenu bila raspisana potraga, izvijestila je policija.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙