FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Realni rast plasmana banaka 3,6 posto

Autor: dsta
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Umjerena kreditna aktivnost banaka u 2010. godini u Hrvatskoj uglavnom je bila usmjerena prema sektoru poduzeća, uz izostanak oporavka kreditiranja stanovništva pod utjecajem nepovoljnih okolnosti na tržištu rada i sustezanja građana od potrošnje, ali i izostanka značajnijeg pada kamatnih stopa koji bi potaknuo kreditnu potražnju, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Po podacima iz najnovijeg Biltena HNB-a, plasmani banaka nebankarskom sektoru u prosincu lani su nastavili blago rasti pa se njihova godišnja stopa promjene povećala na 6,9 posto.

U usporedbi s kontrakcijom u 2009. takva kretanja upućuju na umjereni oporavak kreditne aktivnosti banaka u prošloj godini.

Međutim, analitičari središnje banke napominju da je nominalnom rastu plasmana znatno pridonijela deprecijacija kune u odnosu na euro i švicarski franak te je godišnji rast plasmana u 2010., ako se isključi utjecaj tečaja, bio gotovo upola manji, i iznosio je 3,6 posto.

Sektorska struktura pokazuje pak da je kreditna aktivnost banaka u prosincu kao i u cijeloj 2010. bila gotovo u potpunosti usmjerena prema sektoru poduzeća.

Tako su plasmani poduzećima u prosincu povećani za 0,7 posto, a na razini cijele 2010. godine za 8,8 posto, odnosno za 7 posto isključujući utjecaj tečaja.

Najveći dio tog rasta odnosio se na kredite za obrtna sredstva, dok je potražnja za investicijskim kreditima još uvijek slaba, navode analitičari HNB-a.

Za razliku od kredita poduzećima, krediti stanovništvu u prosincu su smanjeni za 0,2 posto, a njihov se godišnji pad ubrzao i iznosio 1,4 posto isključujući utjecaj tečaja.

Oporavak kreditiranja stanovništva i nadalje priječe nepovoljne okolnosti na tržištu rada i sustezanje stanovništva od potrošnje, ali i izostanak značajnijeg pada kamatnih stopa koji bi potaknuo kreditnu potražnju, smatraju analitičari HNB-a.

Dodaju kako su prosinac obilježile povećane potrebe središnje države za financiranjem na domaćem tržištu. Plasmani poslovnih banaka državi u tom mjesecu porasli su za 1,9 milijardi kuna, a država je s depozita kod HNB-a povukla još 4,3 milijardi kuna. Tako su neto potraživanja banaka od države na kraju 2010. bila za 14,7 posto veća nego na kraju 2009.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙