FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irska prebacila konkurenciji depozite iz krizom pogođenih banaka

Autor: gvla
DUBLIN, 25. veljače 2011. (Hina/AFP) - Irska je vlada u četvrtak prebacila više od 12 milijardi eura depozita iz dviju krizom pogođenih banaka u konkurentske tvrtke kako bi ispunila uvjete za dobivanje međunarodne krizne pomoći.

Ministarstvo financija priopćilo je da je Visoki sud izdao naloge o trenutnom transferu depozita.

Klijenti i njihov novac prebačeni su iz posrnulih banaka Anglo Irish i Irish Nationwide Building Society (INBS) u Allied Irish Banks (AIB) i Irish Life & Permanent, stoji nadalje u priopćenju.

"Ovo je odlučujući korak u smjeru olakšavanja pozicije tih dviju banaka, uz istodobnu zaštitu štediša i jačanje bankovnog sustava", kazao je ministar financija Brian Lenihan.

Time je napravljen novi korak u procesu gašenja banaka, koje mnogi zbog višegodišnjeg nemarnog kreditiranja smatraju glavnim krivcima za stvaranje balona na irskom tržištu nekretnina, čije je dramatično pucanje pogurnulo zemlju u produbljenu recesiju.

Banka AIB priopćila je da je od Anglo Irisha primila ukupno 8,6 milijardi eura depozita i 120.000 novih klijenata, kao i 210 novih zaposlenika. Zauzvrat će Anglo Irishu doznačiti 3,5 milijardi eura.

INBS će u IL&P prebaciti oko 3,6 milijardi eura, u zamjenu za 2,3 milijarde eura.

Restrukturiranje bankovnog sektora jedan je od uvjeta za dobivanje ogromnih kriznih zajmova Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukupne vrijednosti 85 milijardi eura.

Transfer je možda ujedno i posljednji potez aktualne irske vlade na čelu s republikanskom strankom Fianna Fail, s obzirom na prijevremene opće izbore koji se u Irskoj održavaju u petak.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙