FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loši zajmovi španjolskih banaka na najvišoj razini u 15 godina

Autor: vmom
MADRID, 18. veljače 2011. (Hina/AFP) - Udio loših zajmova u ukupnim zajmovima španjolskih banaka poskočio je u prosincu 2010. na 5,81 posto, najvišu razinu od studenoga 1995., objavila je u petak španjolska središnja banka.

Vrijednost loših zajmova u španjolskim bankama u prosincu je uvećana za 2,49 milijardi eura, na ukupno 107,17 milijardi eura, pokazuju podaci središnje banke.

Udio loših zajmova uvećan je tako sa 5,68 posto u studenome i 5,66 posto u listopadu. Usporedbe radi, u listopadu 2009. iznosio je 4,98 posto.

Španjolski zajmodavci, poglavito regionalne štedne banke koje su zaslužne za više od polovine zajmodavnih aktivnosti u zemlji, uvelike su pogođeni lošim zajmovima nakon što je tamošnji sektor nekretnina doživio kolaps krajem 2008.

Agencija za rejtinge Moody's u prosincu je objavila negativnu prognozu za španjolske banke, upozorivši da bi ukupni gubici u gospodarstvu mogli dosegnuti 176 milijardi eura.

Kako bi otklonila te bojazni, španjolska vlada ubrzano pokušava osnažiti regionalne zajmodavce, koji su po mnogobrojnim ocjenama slaba karika tamošnjeg bankovnog sektora. Tako se očekuje da će vlada u petak usvojiti zakonsku odredbu kojom bi se bankama naložilo prikupljanje novog kapitala do rujna.

Posrnule banke zadaju najveće glavobolje tržišnim sudionicima zbog bojazni da bi mogle primorati Španjolsku da zatraži pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sličnu onoj koju su lani bile primorane zatražiti Grčka i Irska.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙