FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski milijarder kupio 1,5 posto VTB banke

Autor: mpuk
MOSKVA, 18. veljače 2011. (Hina/AFP) - Ruski milijarder Sulejman Kerimov kupio je dionice državne banke VTB u vrijednosti 500 milijuna dolara (370 milijuna eura) i tako postao njezin najveći privatni dioničar, objavio je u četvrtak poslovni dnevnik Vedomosti.

Dva fonda koja pripadaju Kerimovu, senatoru u gornjem domu ruskog parlamenta, kupila su više od 1,5 posto udjela u VTB-u nakon što je vlada u ponedjeljak prodala 10 posto svojih dionica, kazao njegov glasnogovornik za Vedomosti.

Četrdesetčetverogodišnji Kerimov porijeklom je iz Dagestana i predstavlja tu regiju u ruskom gornjem domu, Vijeću federacije.

Na listi najbogatijih osoba koju je za ovu godinu sastavio ruski časopis Finans Kerimov se nalazi na sedmom mjestu s imovinom od 16,9 milijardi dolara.

Našao se na naslovnicama 2006. kada je u prometnoj nesreći na jugu Francuske zadobio teške opekline.

Trenutno je zaokupljen spajanjem rudnika kalija Uralkali i Silvinit s ciljem stvaranja jedinstvene kompanija koja će dominirati tim sektorom u Rusiji a trebala bi uspješno konkurirati i na međunarodnoj razini.

Kerimov planira igrati važnu ulogu u planiranoj privatizaciji državnih kompanija, kazao je za Vedomosti jedan investicijski bankar blizak investitoru. Posebno je zainteresiran za najveću banku Sberbank.

Sberbank planira prodati 7,6 posto udjela u drugoj polovici ove godine, a Kerimov ga je spreman kupiti u cijelosti ako to dopusti šef banke Sberbank German Gref, rekao je izvor.

Kerimov je već kupio dionice Sberbanka, ali ih je 2008. prodao prije nego što je financijski sektor pogodila svjetska gospodarska kriza, kazao je izvor.

Potpredsjednik VTB-a Herbert Moos izjavio je u ponedjeljak da je talijanski osiguravatelj Generali kupio dionice VTB-a u vrijednosti 300 milijuna dolara, a američki investicijski fond TPG u vrijednosti 100 milijuna dolara.

Ruska vlada objavila je u ponedjeljak da je prodajom udjela u VTB-u prikupila 3,2 milijarde dolara, nazvavši prodaju "najuspješnijom ponudom na ruskom tržištu" od početka financijske krize.

Rusija je prošle godine predstavila veliki petogodišnji plan privatizacije kojim se nada prikupiti oko 60 milijardi dolara, što predstavlja dramatičnu promjenu politike nakon višedesetljetnog povećavanja kontrole nad ključnom imovinom.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙