FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavak negativnog niza ili preokret?

Autor: scvi
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Hoće li se danas na Zagrebačkoj burzi nastaviti negativni niz ili će biti prekinut, ovisi ponajviše o nastavku sezone objave poslovnih rezultata domaćih kompanija za prošlu godinu, dok sa svjetskih tržišta stižu neutralni signali.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Nakon devet tjedana neprestanog uspona, Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 3,3 posto, na 2.256 bodova, dok je Crobex10 pao 3,6 posto, na 1.236 bodova.

Redovni promet premašio je 193 milijuna kuna, što je otprilike 11 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Crobex je svih pet dana prošloga tjedna završio u minusu, prekinuvši svoju pozitivnu seriju od 9 tjedana uzastopnog rasta, a razlog tome su financijska izvješća domaćih kompanija, od kojih je velika većina bila lošija nego proteklih godina. Investitore je razočarao i podatak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o skoku broja nezaposlenih na gotovo 335.000, što je posljednji puta zabilježeno u 2003. godini“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Sezonu intenzivnijih objava poslovnih rezultata započeo je u ponedjeljak HT. Ulagače je najviše razočarala predložena dividenda za prošlu godinu od 22,76 kuna po dionici, što je oko 33 posto manje od dividende za 2009. i čini otprilike 7,6 posto dividendnog prinosa.

Cijena te dionice potonula je prošloga tjedna 8,2 posto, na 288,09 kuna, uz promet od 74,6 milijuna kuna.

Osim HT-a, investitore su razočarali i poslovni rezultati Belja i Dalekovoda, pa su cijena tih dionica potonule gotovo 13 posto.

Najveći rast cijene, veći od 40 posto, prošloga je tjedna ostvarila dionica Kaštelanskih staklenika, i to uz promet od 4,3 milijuna kuna.

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, što se ponajviše zahvaljuje dobrim vijestima s korporativne scene. Na Wall Streetu su S&P 500 i Dow Jones indeks ojačali 1, a Nasdaq indeks za 0,9 posto.

Na najvećoj svjetskoj burzi bi se i ovoga tjedna mogao nastaviti najbrži rast cijena dionica od Velike depresije, unatoč brojnim signalima da je tržište 'pregrijano', da slijedi korekcija na niže.

„Na svjetskim burzama u fokusu investitora ovoga tjedna bit će podaci o prodaji novih i postojećih kuća u SAD-u, kao i njihove cijene, a u petak druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u zadnjem lanjskom tromjesečju“, navodi Perić.

Na domaćem tržištu ovoga će tjedna u fokusu investitora biti poslovni rezultati dviju kompanija iz sastava Crobexa - Ericsson Nikole Tesle i Atlantic grupe, navodi Perić.

„Za danas je najavljena objava financijskog izvješća Ericsson Nikole Tesle, a očekuje se da će Uprava objaviti i prijedlog redovne i eventualno izvanredne dividende, što je bila praksa i proteklih godina“, kaže Perić.

Prošle godine Ericsson Nikola Tesla isplatio je 20 kuna redovne i 100 kuna izvanredne dividende.

Atlantic grupa objavit će svoje rezultate u četvrtak, 24. veljače.

A nakon pet dana uzastopnog pada indeksa, Perić danas očekuje preokret na burzi te blag rast cijena dionica.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙