FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska, Britanija i Njemačka o zoni zabrane letenja

Autor: kgab
PARIZ, 3. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Francuska i Britanija poručile su u četvrtak libijskom čelniku Moameru Gadafiju da će ustrajati na uvođenju zone zabrane letenja ako nastavi napade protiv svojih sugrađana.

Upozorenje je slijedilo nakon razgovora koje su održali u Parizu francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe i njegov britanski kolega William Hague.

Britanija i Francuska žele da Gadafi odstupi s vlasti i rade na "hrabrim i ambicioznim" prijedlozima koje će iznijeti na sastanku čelnika EU-a posvećenom Libiji idući tjedan kako bi pojačali pritisak, izjavili su novinarima Juppe i Hague.

Međutim, Njemačka smatra da nije pravi trenutak za donošenje odluke o zabrani letenja, a također se protivi bilo kakvoj stranoj vojnoj intervenciji u Libiji, izjavio je u četvrtak šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle na sastanku ministara vanjskih poslova srednje Europe u Slovačkoj.

"Trenutačno nismo u situaciji da odlučujemo o tome (zoni zabrane letenja)... Mi imamo ondje više tisuća stranih državljana i želimo ih izvući van i to je prva stvar", kazao je.

Westerwelle je rekao da Njemačka smatra da bi vojna intervencija bila "kontraproduktivna".

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙