FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Traje evakuacija stranih državljana

Autor: vrad
NEW DELHI, 23. veljače 2011. (Hina/AFP) - Mnoge zemlje svijeta u srijedu su zrakom i morem, u teškim uvjetima, evakuirale desetke tisuća svojih državljana iz Libije, gdje vlada nered.

U Aziji se vlasti pripremaju za provedbu operacija evakuacije golemih razmjera kako bi vratile u domovinu 100.000 radnika, unatoč kaosu s kojim je sučeljen režim Moamera Gadafija.

Po službenim podatcima, 60.000 Bangladešana, 30.000 Filipinaca, 23.000 Tajlanđana i 18.000 Indijaca registrirano je u Libiji, gdje su uglavnom radili kao radnici po ugovoru.

Europska unija je objavila da u Libiji još ima 10.000 njezinih državljana i da radi na njihovoj evakuaciji u idućim satima i danima, pa i morskim putem.

No teško da će evakuacija teći po planu, budući da su sve luke i terminali u Libiji paralizirani, o čemu je izvijestila francuska brodarska tvrtka CMA-CGM na svojoj internetskoj stranici.

Stanje u zračnoj luci u Tripoliju je "kaotično", a putnici se tuku da uđu u zrakoplov, po svjedočenju kapetana malteškog zrakoplova Philipa Apapa Bologne.

Kina je u srijedu počela provoditi plan evakuacije svojih 30.000 državljana, među kojima je najveći broj naftnih inženjera i stručnjaka koji rade na željeznici i u telekomunikacijama. Četiri grčka trajekta koje su unajmile kineske vlasti plovila su u srijedu prema Libiji, gdje će iz Bengazija evakuirati oko 15.000 Kineza, uglavnom na Kretu, rekao je za AFP izvor u grčkoj vladi.

Indija privodi kraju pripreme za evakuaciju zračnim i morskim putem. Kako navode indijske vlasti, u Libiji živi oko 18.000 Indijaca, od kojih 3.000 u Bengaziju, uporištu protivnika Gadafijeva režima, a zaposleni su uglavnom u automobilskoj industriji i u bolničkom sektoru.

Bangladeš i Šri Lanka obratili su se za pomoć Međunarodnoj organizaciji za migracije (OIM). "Nemamo zrakoplova kojim bismo ih vratili u domovinu, pa smo zatražili pomoć od OIM-a", rekao je pomoćnik ministra za vanjske poslove Šri Lanke Neomal Perera.

I mnoge zapadne zemlje nastavile su u srijedu evakuaciju svojih državljana.

Britanske su vlasti unajmile zrakoplov s 200 sjedala koji će u srijedu oko podneva poletjeti iz Londona u Tripoli, a drugi zrakoplov će se poslati "što prije", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Francuska je do srijede evakuirala 335 Francuza i 56 stranaca, po francuskom ministarstvu vanjskih poslova. Kako navodi francuski ministar za europsku politiku Laurent Wauquiez, u Libiji je još "tristotinjak Francuza".

Tri njemačka zrakoplova sletjela su u utorak u Tripoli, gdje je četiristotinjak Nijemaca.

Turska je objavila da je u zadnja tri dana evakuirala iz Libije više od 5.000 svojih državljana, od kojih je jedan ondje izgubio život, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. U Libiji živi 25.000 Turaka.

U srijedu se u Moskvu vratio prvi zrakoplov koji je Rusija bila poslala u Libiju, sa stotinjak ruskih državljana.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙