FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Daimler potvrdio razgovore s vladom o udjelu u EADS-u

Autor: gvla
ŽENEVA, 1. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Predsjednik uprave njemačkog proizvođača automobila Daimlera Dieter Zetsche potvrdio je u utorak da taj njemački proizvođač automobila razgovara s vladom o svojem udjelu u europskom aeronautičkom divu EADS-u.

Daimler navodno želi prodati polovicu 15-postotnog udjela u EADS-u, krovnoj tvrtki proizvođača zrakoplova Airbusa, što bi moglo narušiti vlasničku ravnotežu na relaciji Francuska-Njemačka.

U razgovoru s novinarima na automobilskom sajmu u Ženevi Zetsche je kazao kako je u fokusu 7,5-postotni udio u EADS-u koji ne uključuje glasačka prava a dogovoren je do sredine 2012.

"Moramo misliti na budućnost strukture kompanije i upravo to i činimo. O tome razgovaramo sa svojom vladom kako ne bi bilo iznenađenja u budućnosti", kazao je. "Dugoročno gledano, imamo paket od 7,5 posto udjela bez glasačkih prava do sredine 2012. Moramo vidjeti što dalje s time", dodao je.

Ministar gospodarstva Rainer Bruederle prošli je tjedan kazao da se Berlin zalaže za tržišno bazirano rješenje tog pitanja ako Daimler poželi prodati dio svojeg udjela. Naglasio je i vladinu naklonjenost zadržavanju postojeće francusko-njemačke ravnoteže u toj grupaciji.

Daimler kontrolira 22,5 posto glasačkih prava u EADS-u, krovnoj grupaciji aviokompanije Airbus, jednako koliko ima i francuska državna industrijska grupacija Lagardere.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙