FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plinacro i TAP potpisali memorandum o razumijevanju

Autor: nbrc
BRUXELLES/ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Predstavnici tvrtke Plinacro i međunarodna kompanija The Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) danas su u Bruxellesu potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji na području jugoistočne Europe, priopćeno je danas iz Plinacroa.

U ime operatora plinskog transportnog sustava Hrvatske memorandum je potpisao predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta, a u ime kompanije TAP, čije je sjedište u švicarskom mjestu Baar, generalni direktor projekta TAP Kjetil Tungland.

"Iako obje kompanije, i Plinacro i TAP već sada podupiru sigurnost opskrbe i diversifikaciju izvora plina u regiji, trogodišnji će sporazum objema tvrtkama omogućiti dodatno usklađivanje svojih aktivnosti te razmjenu tehničkih informacija", navodi se u priopćenju.

Naime, kompanija TAP namjerava izgraditi plinovod koji će, preko Albanije i Jadranskog mora, povezati Grčku s Italijom.

Taj plinovod dio je, od strane Europske unije određenog, Južnoga plinskog koridora koji će povezati izvore plina iz Kaspijske regije s Europom te time omogućiti znatne kapacitete dobave prirodnog plina, s mogućnošću protoka u oba smjera, navode iz Plinacroa dodajući da je sa svojih 520 kilometara projekt TAP najkraći i najjeftiniji od ostalih predloženih plinovoda u koridoru.

Ističu i da je Plinacro, nacionalni operator transportnog sustava, zadužen i za daljnji razvoj, izgradnju i modernizaciju hrvatskoga plinskoga transportnog sustava. Tvrtka planira ući na nova tržišta južne Europe te je jedan od idejnih začetnika i pokretača projekta izgradnje Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) čiji je cilj veća energetska sigurnost i ekonomska dobrobit kako Republike Hrvatske tako i cijele regije.

U skladu s uvjetima iz danas potpisanog memoranduma dvije će kompanije osnovati zajedničku radnu skupinu koja će proučiti sva područja moguće buduće suradnje - od usklađivanja cjelokupnih terminskih planova i razmjene korisnih iskustava do omogućavanja međusobnog razumijevanja tehničkih zahtjeva svakog od ova dva projekta.

To će obuhvaćati potrebe za kapacitetima, potrebe izgradnje nove, odnosno nadogradnje postojeće infrastrukture, koordinaciju održavanja, kao i procjene utjecaja na okoliš i društvo, ističe se u priopćenju.

Prenosi se i izjava generalnog direktora projekta TAP Kjetila Tunglanda koji ističe da će oba projekta, i TAP i IAP, znatno pridonijeti budućoj energetskoj opskrbi Europe, a posebice regije jugoistočne Europe.

Predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta naglašava kako je poboljšanje pouzdanosti i diversifikacije opskrbe prirodnim plinom jugoistočne Europe glavni strateški imperativ regije. "Ostvarenje te ambicije zahtijeva obostrano razumijevanje, suradnju i podršku. Današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i suradnji ključan je događaj u tom procesu te pruža okvir za usklađivanje budućih međusobnih aktivnosti i razmjene informacija na obostranu korist dviju kompanija", kazao je.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙