FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: spor o tome čiji jezik turska djeca trebaju učiti prvi

Autor: nkre
BERLIN, 28. veljače 2011. (Hina) - Predstavnici stranaka njemačke vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije oštro su u ponedjeljak kritizirali govor turskog premijera Tayyipa Erdogana pred turskim iseljenicima u Duesseldorfu, u kojem je upozorio na opasnost od asimilacije Turaka u njemačko društvo te su ustvrdili da turska djeca u Njemačkoj, zbog uspješne integracije, prvo trebaju naučiti njemački.

"Djeca koja odrastaju u Njemačkoj kao prvo moraju naučiti njemački jezik", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle (Liberalno-demokratska stranka, FDP) u ponedjeljak u Berlinu te dodao kako je poznavanje njemačkog jezika ključ daljnjeg uspjeha u njemačkom društvu.

"Njemački jezik je za one koji u Njemačkoj odrastaju ključ uspješne integracije", rekao je Westerwelle.

Njemački ministar vanjskih poslova time je reagirao na dijelove govora turskog premijera Tayyipa Erdogana koji je, obraćajući se okupljenim turskim iseljenicima u jednoj sportskoj dvorani u Duesseldorfu, u nedjelju navečer poručio kako turska djeca u Njemačkoj trebaju prvo naučiti turski, a zatim njemački jezik.

"Naša djeca trebaju naučiti njemački, ali prvo trebaju naučiti turski", rekao je Erdogan pred oko 10.000 zemljaka u ISS Dome u Duesseldorfu. On je prije toga upozorio na opasnost od asimilacije i naglasio kako "pravo manjina ne smije biti povrijeđeno".

Glavni tajnik FDP-a Christian Lindner nazvao je Erdoganov govor "uznemirujućim".

"Čudno je kada Erdogan govori o Turcima u Njemačkoj kao o nacionalnoj manjini. Pritom se radi o useljenicima koji se trebaju integrirati", rekao je Lindner.

Njegov kolega iz vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CSU) Alexander Dobrindt je zbog Erdoganova govora zatražio pozivanje turskog veleposlanika u Njemačkoj na konzultacije. Glavni tajnik CSU-a posebice je kritizirao dio govora u kojem je Erdogan izjavio kako Turska štiti svoje građane "kako u Libiji, tako i u Njemačkoj". Dobrind je također kritizirao praksu po kojoj jedan strani državljanin tijekom svog posjeta drugoj zemlji organizira skupove na kojima "huška" svoje građane.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert također je kritizirao dijelove govora Tayyipa Erdogana koji se odnose na učenje jezika.

"Mnogi učitelji u osnovnim školama svjedoče o poteškoćama djece koja u školu dolaze s manjkavim znanjem njemačkog jezika", rekao je Siebert.

Turska zajednica u Njemačkoj, koja broji oko 4 milijuna pripadnika, slovi kao zajednica s problemima kad je u pitanju integracija stranaca u njemačko društvo.

Promatrači Erdoganov istup pred nekoliko desetaka tisuća turskih iseljenika u Duesseldorfu doživljavaju kao dio predizborne kampanje za izbore u Turskoj koji bi se trebali održati sredinom godine. Na skupu, na koji je pristiglo i nekoliko tisuća turskih iseljenika iz Nizozemske i Belgije, Erdogan je upozorio i na islamofobiju u europskim zemljama.

Erdogan je već jednom, 2008., izazvao buru kritika njemačke javnosti nakon sličnog skupa održanog u Koelnu.

Turski premijer bi u ponedjeljak navečer, zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, trebao u Hannoveru otvoriti najveći svjetski sajam informatike Cebit, kojem je ove godine Turska zemlja-partner.

(Hina) xnkre/xvk ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙