FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gul u Teheranu o suradnji i poštovanju volje naroda

Autor: rtom
ZAGREB/TEHERAN, 14. veljače 2011. (Hina) - Turski predsjednik Abdulah Gul pozvao je bliskoistočne vlade da slušaju težnje svojih naroda u izjavi danoj u ponedjeljak u Teheranu nakon sastanka s domaćinom Mahmudom Ahmadinedžadom koji je u strahu od destabilizacije svog režima zabranio za danas planiran oporbeni skup.

Za prvog posjeta Iranu, kamo je doputovao u pratnji jakoga gospodarskog izaslanstva, Gul je rekao da su se Iran i Turska obvezale ukloniti zapreke kako bi gospodarska suradnja s lanjskih 10 milijarda dolara što prije dosegnula 30 milijarda. Ahmadinedžad je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio Turskoj na njezinu stajalištu o iranskom nuklearnom programu.

"U doba komunikacije (...) narodni su zahtjevi vrlo realistični", rekao je Gul i objasnio da "ponekad čelnici i vođe država ne slušaju narodne zahtjeve te da se zato narod odluči na akciju kako bi ispunio te zahtjeve", javlja Reuters.

Turska je od početka pozdravila pobune u Egiptu i Tunisu, a Iran ih je tumačio kao pobune protiv prozapadnih diktatora.

Gulov posjet poklopio se s planiranim oporbenim skupom u Teheranu u znak potpore pobunama u Egiptu i Tunisu. No iranski režim zabranio je okupljanja u strahu da se ne ponove prosvjedi iz lipnja 2009., nakon predsjedničkih izbora kad je oporba optužila vladu da je namjestila rezultate u Ahmadinedžadovu korist.

U izjavi Gul nije izrijekom spomenuo nijednu zemlju, već je rekao da se "želje naroda moraju uzeti u obzir" te da se "temeljne reforme moraju provesti, gospodarske ili političke".

Ahmadinedžad je pohvalio tursko-iransku suradnju koja će" preobraziti regiju u moćno političko, gospodarsko i kulturno središte", javlja AFP.

Agencija dodaje da službena Ankara brani Iran u teškim pregovorima sa zapadnim silama zbog njegova prijepornog nuklearnog programa, često igrajući ulogu posrednika između dviju strana. Turska je najavila da neće primijeniti američke gospodarske sankcije protiv Teherana, već će poštovati samo sankcije Vijeća sigurnosti UN-a.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙