FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iracionalni strah diktira raspoloženje na naftnim tržištima

Autor: mpuk
LONDON, 28. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su poskočile u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što su prosvjedi u Omanu potpirili zabrinutost u vezi sa sigurnošću opskrbe s Bliskog Istoka a podaci pokazali dramatično smanjenje izvoza iz sjeverne Afrike zbog pobune u Libiji.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u travnju na londonskom su tržištu porasle za 1,54 dolara na 113,68 dolara. Na američkom su tržištu bile u plusu 1,10 dolara i iznosile su 98,98 dolara.

Saudijska Arabija povećala je proizvodnju nafte znad devet milijuna barela dnevno, kazao je prošlog tjedna za Reuters viši izvor iz industrije. Saudijski su povukli taj potez kako bi nadoknadili smanjenu proizvodnju u Libiji, ali ulagači strahuju da bi se nemiri mogli proširiti na ostale velike proizvođače nafte, kao što su Kuvajt i Iran.

U siječnju Saudijska Arabija crpila je oko 8,3 milijuna barela dnevno, iako neki procjenjuju da je proizvodnja dosegnula i 8,9 milijuna barela dnevno.

Najgori scenarij za tržišta nafte bio bi prekid opskrbe iz te zemlje, koja raspolaže najvećim rezervnim proizvodnim kapacitetima i jedina može brzo popuniti rupe u opskrbi.

"Nema sumnje da na tržištima trenutno prevladava strah jer ulagači nastoje dokučiti što će se dogoditi nakon Libije i pitaju se hoće li se aktualni nemiri dramatičnije proširiti na istok, u naftom bogate zemlje Perzijskog zaljeva, i narušiti stabilnost regije", tumači Edward meir iz MF Globala.

"Racionalna analiza navela bi nas na zaključak da je sadašnji rast cijena vjerojatno pretjeran", dodje Meir, podsjećajući da libijska proizvodnja čini manje od dva posto svjetske opskrbe i da vjerojatno nije izgubljena zauvijek.

Oman je najnoviji proizvođač u kojem su izbili nemiri, iako zasad nisu utjecali na proizvodnju. U toj se zemlji proizvodi 850 tisuća barela nafte dnevno, odnosno jedan posto globalne potrošnje, i može se očekivati da bi eventualni poremećaji utjecali na cijene.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,31 dolara, pojeftinivši za 2,70 dolara u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙