FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija postigla dogovor s MMF-om o završnoj tranši kredita

Autor: ssai
BEOGRAD, 22. veljače 2011. (Hina) - Srbijanska vlada postigla je u utorak dogovor s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u sklopu sedme, završne revizije kreditnoga stand-by aranžmana, vrijednog 2,9 milijarda eura, a do pregovora o novom aranžmanu moglo bi doći u travnju.

Postignuti dogovor Srbiji će omogućiti da povuče dodatnih oko 365 milijuna eura namijenjenih deviznim rezervama zemlje, pri čemu je nužno da dogovor o sedmoj reviziji odobri uprava MMF-a.

Srbijanska ministrica financija Diana Dragutinović izjavila je novinarima u vladi da bi krajem travnja trebali početi pregovori o novom aranžmanu Srbije s MMF-om te da Srbija treba ući u novi aranžman, ali da to ovisi od obiju strana.

Proračunski deficit u 2010. godini bio je manji od dogovorenih 148 milijardi dinara i iznosio je 136 milijardi dinara, usvojene su izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, a uskoro će vlada usvojiti zakon o financijskom restrukturiranju poduzeća, kazala je Dragutinović u izjavi koju prenose mediji u Beogradu.

Po ministričinim riječima, novi aranžman ovisi o tome hoće li Srbija ispuniti ono što je obećala MMF-u.

Voditelj izaslanstva MMF-a Albert Jegger izjavio je kako će u sljedećem razdoblju najveći izazovi pred Srbijom biti smanjenje državnog sektora i restrukturiranje javnih poduzeća, izgradnja konkurentnog gospodarstva utemeljenog na privatnom sektoru te zadržavanje potrošnje u predviđenim fiskalnim okvirima.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kazao je da, odobri li krajem ožujka odbor direktora MMF-a završetak sedme revizije, Srbija neće povlačiti sav raspoloživi novac iz kredita te da će od predviđene rate od oko 365 milijuna eura iskoristiti oko 50 milijuna.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙