FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: Europa postigla napredak u poboljšanju fiskalne pozicije

Autor: vmom
WASHINGTON, 28. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Europa je ostvarila napredak u poboljšanju fiskalne pozicije, ustvrdio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izvješću koje je više usredotočeno na proračunske manjkove nego na dužničku krizu.

Tri najveća gospodarstva eurozone, Njemačka, Francuska i Španjolska, te Britanija postigla su najizrazitiji napredak u nastojanjima da srežu proračunske manjkove, ocijenio je MMF u redovnom fiskalnom izvješću koje obuhvaća 14 najvećih svjetskih gospodarstava.

"Ta najveća europska gospodarstva redom će se konsolidirati u 2011., više-manje u skladu s ranijim planovima, te bi dodatno trebala poboljšati svoje fiskalne pozicije u 2012"., kaže se dalje u izvješću.

Proračunski manjak, promatran kao udio u BDP-u, u sva će četiri navedena gospodarstva ove godine biti smanjen za jedan do tri postotna boda u odnosu na 2010., procjenjuju u MMF-u.

"Okončanje programa fiskalnih poticaja u Njemačkoj i Francuskoj, uz diskrecijske mjere i snažniji rast, doprinijet će značajnom smanjenju manjka", mišljenja su u MMF-u.

"Među najvećim europskim zemljama najizrazitije smanjenje proračunskog manjka zabilježit će Španjolska, a Britanija, koja poduzima oštre proračunske mjere, objavila je detaljne planove za smanjenje državne potrošnje u iduće četiri godine", prognoziraju u toj instituciji.

Tržišni pritisci ostat će pak prisutni u manjoj skupini zemalja članica eurozone, Grčkoj, Irskoj i Portugalu, očekuju u MMF-u.

"Eurozona treba sveobuhvatniji pristup u upravljanju krizom kojim bi se prekinula fiskalno-financijska spirala i smanjio rizik od širenja problema na druge zemlje".

Za razliku od Europe, u MMF-u ističu slabiji napredak po pitanju rezanja proračunskog manjka u zemljama kao što su Sjedinjene Države, Japan i Brazil.

Što se tiče SAD-a, u MMF-u smatraju da je napredak slab u pogledu razvoja srednjoročnog plana konsolidacije proračuna. Manjak bi po njihovim procjenama trebao biti najveći u skupini zemalja G-20, a u fiskalnoj 2011. procjenjuje se njegovo povećanje za 0,2 postotna boda, na 10,8 posto BDP-a.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙