FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik MMF-a zagovara reformu globalnog monetarnog sustava

Autor: vmom
WASHINGTON, 11. veljače 2011. (Hina/AFP) - Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u četvrtak je izjavio da bi valute poput kineske i one drugih gospodarstava u nastajanju trebale imati veću ulogu u globalnim financijama, u sklopu nastojanja da se podupre monetarna stabilnost.

Dominique Strauss-Kahn podupire uključivanje kineskog juana u košaricu valuta koje čine MMF-ova specijalna prava vučenja (SPV), što je vrsta valute za rezerve.

Zagovara također veću ulogu SPV-a kako bi se pomoglo ojačati monetarni sustav koji je suočen sa štetnim kolebanjima.

"S vremenom će SPV možda dobiti ulogu koja će mu omogućiti da pridonese uspostavi stabilnijeg monetarnog sustava", kazao je Strauss-Kahn na panel raspravi o refomi međunarodnog monetarnog sustava.

Ključan potez bilo bi proširenje SPV-ove košarice valuta, koju trenutno čine četiri najvažnije svjetske valute, dolar, euro, jen i funta.

"Dodajući valute gospodarstava u nastajanju, kao što je renminbi, moglo bi pomoći procesu internacionalizacije tih valuta, što bi koristilo sustavu u cjelini", kazao je Strauss-Kahn, aludirajući na službeni naziv kineskog juana.

Istaknuo je ipak da bi važnija uloga SPV-a na globalnoj sceni zahtijevala i pojačanu koordinaciju najvećih svjetskih gospodarskih sila.

"Stoga očekujem da će se globalni sustav imovine za rezerve razvijati postupno, i to paralelno promjenama u globalnom gospodarstvu", ocijenio je čelnik MMF-a.

Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy, čija zemlja je ove godine preuzela predsjedanje skupinom G20, također se zalaže za reforme međunarodnog monetarnog sustava. Najnovije ocjene Strauss-Kahna po prvi put jasno pokazuju da dijeli stav francuskog predsjednika po pitanju reforme.

Posebna prava vučenja uvedena su 1969. kako bi služila kao imovina za međunarodne rezerve, pored zlata i dolara. SPV-ovi međutim nikad nisu imali glavnu ulogu u globalnom sustavu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙