FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekom Srbija - država prodaje 31 posto dionica, OTE 20 posto

Autor: ssai
BEOGRAD, 4. veljače 2011. (Hina) - U prodaji većinskog paketa dionica Telekoma Srbija, zainteresiranim će kupcima biti ponuđeno 31 posto dionica u vlasništvu srbijanske vlade i 20 posto dionica koje ima grčka tvrtka OTE, a početna minimalna cijena za 51 posto dionica je 1,4 milijarde eura, prenosi danas beogradski tisak.

Srbijanska je vlada sredinom listopada odlučila na međunarodnom natječaju prodati 51 posto dionica Telekoma Srbije, no, nakon što je uprava grčkog OTE-a odlučila prodati svoje vlasništvo u Telekomu Srbije, po minimalnoj cijeni koju je utvrdila srbijanska vlada, vlada će u tom postupku prodati 31 posto od ukupno 58,5 posto dionica koliko ima u Telekomu Srbije.

Vladi Srbije tako bi nakon prodaje u Telekomu Srbije ostao udio od 27,5 posto, a proračun Srbije mogao bi uprihodovati najmanje 840 milijuna eura, ako se prodaja 31 posto dionica obavi po minimalnoj cijeni.

Za dionice Telekoma Srbije do sada su, kako prenose mediji, natječajnu dokumentaciju otkupile i time pokazale interes za kupnju tvrtke Deutsche Telekom, Telekom Austria, VimpelCom, America mobil, Weather investments, Turkcell i France Telekom, a rok za dostavljanje ponuda za kupnju 51 posto dionica istječe 21. ožujka.

Procjenjuje se da će postupak prodaje dionica Telekoma Srbije završiti do kraja ljeta.

Srbijanska je država u Telekomu Srbije imala 80 posto dionica, no sredinom listopada prošle godine je, uz najavu prodaje većinskog paketa, objavila i da će sadašnjim i bivšim radnicima te telekomunikacijske kompanije biti podijeljeno 6,5 posto dionica, a građanima besplatno biti dodijeljeno 15 posto dionica.

Naime, prema zakonu, pravo na besplatne dionice imaju svi punoljetni građani s prebivalištem u Srbiji koji su na biračkome popisu, a mogu imati dionice u šest javnih poduzeća (Naftna industrija Srbije, Telekom Srbije, Elektroprivreda Srbije, Javno poduzeće Aerodrom "Nikola Tesla", JAT Airways i Galenika).

Telekom Srbije bio je 2009. na srbijanskome tržištu tvrtka s najvećom ostvarenom neto dobiti, na tržištu fiksne telefonije ima oko 3,2 milijuna korisnika, a na tržištu mobilne telefonije ima tržišni udio od oko 60 posto sa 5,9 milijuna korisnika.

Telekom Srbije u stopostotnom vlasništvu ima i telekomunikacijsku tvrtku Mtel u Crnoj Gori, koja funkcionira kao treći mobilni operater u toj državi, te 65 posto vlasništva u Telekomu Srpske u Bosni i Hercegovini.

(Hina) xssai ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙