FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: zakonom o policiji želi se "cementirati" kadrove

Autor: trub
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - SDP se danas usprotivio donošenju novog Zakona o policiji, za kojega u toj stranci kažu kako mu je osnovni cilj zadržati u vrhu policije politizirane kadrove i u idućih pet godina, a protive se i Vladinom prijedlogu da se zakon donese po hitnom postupku.

Član SDP-ova Predsjedništva i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić je na konferenciji za novinare neprihvatljivim ocijenio prijedlog Vlade da se taj zakon, koji zadire u ljudska prava i regulira ponašanje policije kao represivnog aparata, donosi "navrat-nanos", istaknuvši kako će SDP inzistirati da ga se raspravi u redovnoj proceduri.

Za Vladino obrazloženje da se hitnost predlaže radi ispunjavanja mjerila za zatvaranje poglavlja 23. Ostojić kaže kako samo potvrđuje da je policija do sada bila visoko politizirana, neučinkovita i neprofesionalna. "Osnovna namjera zakona je cementiranje postojeće politizirane kadrovske strukture u policiji", poručio je.

HDZ-ovoj vlasti zamjerio je i da ne dopušta saborsku raspravu o izvješću ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o radu policije u 2009., podsjetivši kako je i po važećem zakonu ministar obvezan jednom godišnje Saboru podnijeti izvješće, a da je posljednje i jedino do sada podnio Berislav Rončević još 2008. za prethodnu godinu.

"Ako su rezultati rada zaista tako dobri kako se govori, ako je točno da policija svoj posao radi profesionalno i dobro, onda nema razloga da se ne ispoštuje zakonska obveza", dodao je.

Za Vladin prijedlog novog zakona Ostojić je rekao da je manjkav i korak unatrag, jer i dalje ne predviđa nadzor nad mjerama tajnog prikupljanja podataka (prisluškivanje, praćenje, lociranje mobitela itd.), niti neovisni civilni nadzor, već samo onaj u nadležnosti ministra.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao je kako njegova stranka neće nasjesti na priče o tome da će zakon onemogućiti policajcima da budu članovi političkih stranaka, budući da to sprječava i važeći zakon, također uvjeren da se zakon donosi samo kako bi "zacementirao" policijske kadrove koji odgovaraju HDZ-ovoj vlasti.

O visokoj politiziranosti policije svjedoči i, rekao je, sam ministar Karamarko, odnosno njegove objave o Saboru koga će policija istraživati, kao i izjave kako je MUP njegova stranka. "Nije toliki problem u tome jesu li policajci članovi političkih stranaka, već u tome što politika odrađuje posao u MUP-u", poručio je Dragovan.

"Kada se ministar nalazi na naslovnicama svih novina, postoje samo dva odgovora - ili je u kampanji, ili ne zna što je posao ministra unutarnjih poslova", rekao je Ostojić, naglasivši da se u istrage ratnih zločina nakon II. svjetskog rata ne ulazi "kampanjski", već to treba biti sustavan rad "koji nije započeo ove ili prošle godine, nego davno prije".

(Hina) xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙