FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP-ov "Zagreb 20.20" o razvoju sporta

Autor: tdel
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - U Hrvatskoj je tek oko 17 posto građana uključeno u neku sportsku aktivnost, a bez većeg angažmana i doprinosa u rekreativnom sportu, nema ni boljih rezultata u vrhunskome sportu, upozorio je predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić u sklopu rasprave o SDP-ovoj strategiji razvoja grada "Zagreb 20.20".

Na okruglome stolu u Tribinama grada Zagreba danas je predstavljen dio strategije koji se odnosi na sport i njegovo unaprjeđenje u Zagrebu.

Napomenuvši da se u Švedskoj i Danskoj u sport uključuje oko 70 posto populacije te oko 50 posto u Sloveniji, Bernardić je rekao da u Hrvatskoj treba raditi na tome da se više ljudi uključi u sportske aktivnosti. "Svatko odgovoran u društvu mora učiniti sve za bolji položaj sporta jer bavljenje sportom ima velike učinke na zdravlje ljudi, kvalitetniji rad i na ukupni razvoj društva", rekao je.

Ističući kako treba urediti odnose u javnom sportu, Bernardić je rekao da bi se u javni sport i lokalnoj zajednici trebao vratiti dio novca od transfera vrhunskih igrača. "To je ono što bi bilo pravedno", ocijenio je.

"Sport kako se danas percipira u medijima Hrvatskoj ne smije biti sramota, skandali i osobni interesi pojedinaca. Sport treba pokretati javni interes na ponos cijelog društva", rekao je Bernardić i napomenuo da "u stvarima vezanim uz regulativu o sportu" i u Zakonu o sportu ima mnogih manjkavosti koje bi trebalo promijeniti.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za sport Željko Kvesić rekao je da u Zagrebu ima 69 sportskih saveza, više od 834 sportske udruge i kluba te oko 50 tisuća sportaša natjecatelja. No, upozorio je, ponuda sportskih objekta djelomično udovoljava potrebama i vrlo je neujednačeno raspoređena. Ističući kako nedostaje školskih sportskih dvorana, rekao je i da je 35 gradskih sportskih objekata potrebno brzo urediti, a 88 ih je u dobrom stanju.

Predstavljajući "smjernice politike podupiranja razvoja i unaprjeđenja sporta grada Zagreba" članovi SDP-ova Savjeta za sport istaknuli su kako je potrebno izgraditi više novih, cijenom prihvatljivih, tipiziranih sportskih objekata. Smatraju da se veći broj neiskorištenih praznih prostora u vlasništvu grada Zagreba ili Republike Hrvatske (npr. paviljoni Zagrebačkog velesajma) može jeftino prenamijeniti u funkcionalne sportske objekte te tako rasteretiti školske dvorane.

Upozorili su i da bi se izmjene i dopune Zakona o sportu trebale temeljiti na modernim shvaćanjima sporta kao društvenoga i gospodarskog dijela društva.

Tijekom rasprave upozoreno je da sportske dvorane u Zagrebu ne mogu podnijeti velik priljev stanovništva i pritisak rekreativnih sportaša.

(Hina) xtdel yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙