FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

SLAVONSKI BROD - Za praćenje kakvoće zraka u Slavonskome Brodu Ministarstvo zaštite okoliša osigurat će još jednu pokretnu mjernu postaju, a postojeća će za petnaestak dana dobiti privremeni mjerač kako bi se mogla pratiti koncentracija benzena, rekao je novinarima ministar Branko Bačić nakon sastanka koji je u Slavonskome Brodu održao s gradskim i županijskim čelnicima vezano uz rješavanje problema onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije u susjednome Bosanskom Brodu. Dodao je da bi trajni mjerač benzena mogao biti postavljen za 120 dana i kako su se na sastanku dogovorili da će se sa službom 112 uspostaviti "on-line kontakt" kako bi se građani upozorili na nečistoću zraka i što prije obavijestila tijela susjedne države kako bi mogla reagirati, a Zavod za javno zdravstvo zadužen je za izradu studije o utjecaju na okoliš. Prije odlaska u Bosanski Brod, gdje će s gdje će s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mladenom Zirojevićem i ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić obići bosansko-brodsku "Rafineriju nafte" i razgovarati s predstavnicima njezinih vlasnika, Bačić je rekao kako će im predati godišnje izvješće o praćenju kakvoće zraka s automatske postaje koje dokazuje da su u Slavonskome Brodu prošle godine 84 puta prekoračene dopuštene vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica. "Tražit ćemo da se Hrvatska uključi u proces izdavanja ekološke dozvole za rad rafinerije u Bosanskome Brodu sukladno Espoo konvenciji", rekao je Bačić i dodao kako će tražiti i da se našemu ministarstvu u roku od 15 dana dostave planovi rekonstrukcije bosanskobrodske rafinerije nafte.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o predloženom Planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije za 2011. godinu, po kojemu u ovoj godini Sabor treba donijeti 40 tzv. europskih zakona. U prvom kvartalu ove godine Sabor bi, prema Planu, trebao donijeti 14 zakona, među kojima je i Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji te novi Kazneni zakon. Planirane su, među ostalima, i izmjene zakona o energiji, o tržištu plina i električne energije, o regulaciji energetskih djelatnosti, o strancima, te o zaštiti svjedoka. Vlada bi trebala pripremiti (predložiti), a Sabor u drugom kvartalu i donijeti 11 zakona, među kojima su izmjene zakona o obveznim odnosima, o trgovačkim društvima, o suzbijanju zlouporabe droga, o oružju, o potrošačkom kreditiranju, te o zračnom prometu. Predlaže se i donošenje triju novih zakona - o zaštiti zraka, o procjeni učinka propisa te o osiguranju. U posljednja četiri mjeseca ove godine planirano je donošenje 15 zakona, među kojima je i novi Zakon o otpadu, Opći porezni zakon, Zakon o investicijskim fondovima, Zakon o plaćama u javnom sektoru te Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove. Planom je predviđeno i mijenjati zakone o lijekovima, o medicinskim proizvodima, o javnoj nabavi, o trošarinama, i druge zakone.

VUKOVAR - U pregovorima o sastavljanju budućega vukovarskoga Gradskog vijeća koalicija SDP-HNS, koja je na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće osvojila najveći broj vijećničkih mjesta, nije spremna na razgovore samo s HDZ-om, izjavio je danas u Vukovaru glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. "Naša je odgovornost da formiramo novu većinu u Gradskom vijeću, a s onima koji su opstruirali rad prijašnjega vijeća, a pritom mislim na HDZ, nema nikakvog razgovora", rekao je Dragovan. Po njegovim riječima, HDZ nikada nije zanimala sudbina Vukovara, nego isključivo njihova vlastita, što su, kako je dodao, birači ispravno procijenili na vukovarskim prijevremenim izborima i nagradili one koji rade i ispunjavaju obećanja. "Lijepo je biti pobjednik, ali to je i obveza. Građani Vukovara od nas očekuju da konstituiramo Gradsko vijeće i da ono ne bude više prepreka razvoju grada i interesima Vukovaraca", ocijenio je nositelj liste SDP-a na prijevremenim izborima, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Istaknuo je kako SDP još nije razgovarao ni s jednom strankom koja je ušla u Gradsko vijeće budući da nije prošao rok za prigovore i žalbe na izborne rezultate. Na novinarsko pitanje o tome "tko će koga prvi nazvati" Sabo je odgovorio kako pretpostavlja da se očekuje da on, "kao neka vrsta mandatara", prvi pozove na razgovor stranke zainteresirane za suradnju.

SPLIT - Vodstvo splitsko-dalmatinskoga Županijskog odbora HDZ–a zatražilo je ostavku SDP-ova saborskog zastupnik Željka Jovanovića na dužnost predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije optužujući ga da svojim istupima, a posebice sinoć na javnoj tribini u Podstrani kod Splita, širi govor mržnje. Jovanović je u Podstrani na tribini "Korupcija i društvo" rekao da državno odvjetništvo "samo zbrinjava otpad proizvodnje korupcije", pri čemu je oštro kritizirao politiku HDZ-a i optužio tu stranku da je kriva za korupciju. "Pozivam Jovanovića da podnese ostavku i da se u prvom redu ispriča jer ono što on radi je zloupotrebljavanje položaja i sinoćnji njegov poziv da se HDZ-u oduzme vlast koju je stekao na izborima smatramo još jednom revolucionarnom metodom SDP-a", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik županijskog HDZ-a Kruno Peronja. Ustvrdio je da "Jovanović vrši pritisak na pravosudna tijela i državno odvjetništvo i njegovi nastupi usmjereni su na to da se unese kaos i da novom revolucijom SDP-a na čelu s Jovanovićem preokrenu hrvatsku demokraciju". Ocijenio je da Jovanovićevi "svakodnevni istupi u javnosti i na televiziji u kojima propagira kaos, revoluciju i govor mržnje govore da mu nije stalo ni do čega, nego samo do revolucionarnih metoda" i time, kako je rekao, "drug Jovanović" unosi nemir u srca hrvatskih građana. Peronja je istaknuo kako Jovanović nije vjerodostojan jer ne spominje korupciju u Rijeci, gdje živi.

ZAGREB - U Kustošijanskoj ulici u Zagrebu počela je ekshumacija ostataka žrtava iz Drugoga svjetskog rata, doznaje se od zagrebačke policije. Ekshumacija je počela jučer po nalogu Županijskoga državnog odvjetništva i zasad je riječ o jednoj grobnici, potvrdila je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić. Zasad se nije moglo doznati kolika je ta grobnica, a u policiji kažu da im je ta lokacija poznata već šest mjeseci. Ekshumacija se obavlja uz pomoć bagera i bit će nastavljena idućih dana, rekla je Bikić. Na terenu su sudac istrage, zamjenik županijskoga državnog odvjetnika, vještak sudske medicine i zagrebački policajci, među kojima su i forenzičari. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je krajem siječnja u Saboru da policija i državno odvjetništvo istražuju komunističke zločine, pri čemu je istaknuo kako je nedopustivo da u Hrvatskoj ima 900 jama s mnogobrojnim žrtvama, za što nitko nije odgovarao. Podatak o tijeku istrage tih zločina zasad se nije mogao dobiti u zagrebačkome Županijskom državnom odvjetništvu, kojemu je do 2001. zbog ratnih zločina koje su u Drugome svjetskom ratu počinili partizani podneseno devet kaznenih prijava, većinom protiv nepoznatih počinitelja.

SPLIT - Zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava, splitska policija je prijavila Srđana Mladinića, direktora i vlasnika SMS-a. Osnovano se sumnja da je Mladinić (55) kao direktor i vlasnik poduzeća iz Splita počinio više kažnjivih radnji zloporabom položaja i ovlasti, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 584.156 kuna, izvijestila je splitska policija ne navodeći ime osumnjičenika. Policija ga sumnjiči da je tijekom 2009. godine kao direktor i vlasnik SMS-a izvlačio novac iz te tvrtke preko pozajmica. Sam je sebi dao pozajmicu od oko 206.000 kuna, novac nije vraćao, a pozajmice nije osiguravao. Ostatak od 377.500 kuna isplatio je svojoj kćeri (32), kao zaposlenici SMS-a, predujam za službeni put iako nikamo nije putovala. Novac nije vraćen, a nije ni pravdan odgovarajućom dokumentacijom. Policija je još prošle godine Državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće o kompletnom poslovanju tvrtke SMS-a, a najnovije je poslano zbog sumnje u krivotvorenje isprava i zloporabu položaja u gospodarskom poslovanju. Mladinić je inače optužen za malverzacije i u slučaju "Podravka", u kojima je ta koprivnička tvrtka oštećena za 400 milijuna kuna.

ZAGREB - Projekt Inicijative mladih za ljudska prava BiH i Hrvatske "Srebrenica - mapiranje genocida", koji je danas predstavljen u Kući ljudskih prava, kroz 17 digitalnih mapa na DVD-u u ukupnom trajanju od 220 minuta predstavlja dokaze, tekstove, crteže, fotografije i druge dokumente o genocidu u Srebrenici. Riječ je o svojevrsnoj dokumentarnoj animaciji, a gotovo svaka mapa donosi po jedan dan genocida u Srebrenici - od 6. do 19. srpnja 1995., rekla je direktorica ureda Inicijative mladih za ljudska prava BiH Alma Mašić dodavši kako je posebna mapa posvećena temi masovnih grobnica. Projekt je rađen godinu dana uz prethodno opsežno istraživanje dostupnih dokumenata, činjenica, mapa, svjedočanstava, video-zapisa, a potom su izdvojeni oni materijali koji su bili provjerljivi u najmanje tri izvora. Cilj projekta je predstavljanje tog modela kao univerzalnog edukacijskog modela tumačenja i shvaćanja mehanizma genocida, odnosno uzroka i faza po kojima se događa, rekla je Mašić. Dodala je kako im je želja da projekt učine dostupnim široj javnosti, te ga iskoristiti kao alat za komunikaciju mladih u BiH, Srbiji i široj regiji. Na predstavljanju u Kući ljudskih prava prikazana je mapa broj 10, koja se odnosi na događaje od 13. srpnja 1995., a slično će predstavljanje biti upriličeno i danas poslijepodne na Fakultetu političkih znanosti.

ZAGREB - Ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Ivan Čačić i ravnatelj Hrvatskoga geološkog instituta (HGI) Josip Halamić potpisali su ugovor o znanstveno-tehničkoj suradnji u razvoju meteorologije, hidrologije, geologije, geokemije i zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj. Svrha je te suradnje, kako je danas priopćeno, zajedničko korištenje resursa i podataka kako bi taj zavod i institut postigli odgovarajuću znanstvenu, stručnu i tehničku razinu te optimizacija razvoja i usklađivanje istraživanja na sadašnjih i budućim znanstvenim i razvojnim projektima. Dvije institucije žele time "na državnoj razini uspostaviti racionalniju strategiju monitoringa na području svojeg djelovanja te nacionalne baze podataka koje obuhvaćaju sva mjerenja u atmosferi, hidrosferi i litosferi". Praćenje zbivanja u atmosferi, hidrosferi i litosferi od vitalnog je značenja za sigurnost i održivi razvoja života na svakom dijelu planeta, pa tako i u Hrvatskoj, posebice s obzirom na sve više opasnosti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Upravo su te opasnosti potaknule osnutak i ubrzale razvoj Globalnog sustava svih sustava mjerenja i opažanja na Zemlji - GEOSS, koji omogućava jednostavan, pouzdan i brz pristup informaciji, i to najprije u obliku metainformacije o tome koje su informacije na raspolaganju, tko ih daje, tko ih i kako ih valorizira, a zatim o načinu i uvjetima njihova dobivanja.

ZAGREB - Hrvatski socijaldemokrati (HSD) protive se najavljenim izmjenama Kaznenog zakona (KZ), koje ocjenjuju udarom na slobodu novinarske profesije i širenjem atmosfere straha i autocenzure. Riječ je o namjeri Vlade da izmjenom Zakona omogući sankcioniranje novinara i zatvorskim kaznama, navodi HSD u današnjem priopćenju ističući da je riječ o nerazumnom i u krajnjoj liniji štetnom potezu po interese Hrvatske. Iza toga pokušaja, navode, stoji "prije svega strah vladajuće političke garniture od objektivnog informiranja javnosti o sve većem broju korupcijsko-kriminalnih afera u koje je uključen sam državni vrh". Širenjem atmosfere straha i poticanjem autocenzure vladajuća elita u konačnici namjerava onemogućiti učinkovitu borbu protiv korupcije i kriminala, smatraju u HSD-u. Umjesto najavljenih zakonskih izmjena, traže dosljednu primjenu postojećih zakona, među ostalog i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Podsjećaju i kako su prije dvanaest dana podnijeli kaznenu prijavu protiv "HDZ-a kao pravne osobe za neupitno počinjena djela odgovorne osobe (bivšeg predsjednika HDZ-a)", te se pitaju bi li se ovakve informacije uopće mogle objavljivati da je Kazneni zakon bio izmijenjen, kako se sada predlaže.

ZAGREB - Zagrebački SDP želi partnerstvo s civilnim društvom i decentralizaciju, a jedan od prvih izazova u tom smjeru bit će sustav socijalne skrbi o kojem će županije i Grad Zagreb uskoro preuzeti brigu, kazao je predsjednik zagrebačkih SDP-ovaca Davor Bernardić u okviru rasprave o SDP-ovoj strategiji razvoja grada "Zagreb 20.20". Na okruglom stolu u Tribinama grada Zagreba danas je predstavljen dio strategije koji se odnosi na civilno društvo, branitelje iz antifašističkog i Domovinskog rata i nacionalne manjine. "Hrvatska danas nije onakva kakvom su je zamišljali branitelji i naš je posao da to promijenimo", poručio je Bernardić dodajući kako želi da svi branitelji ostvare svoja prava po načelu pravednosti umjesto da su jedni privilegiraniji od drugih. Također smatra da se mora naći kompromis oko nekih datuma u hrvatskoj povijesti. "Kad to uspijemo zagrebačka ulica ponovno će dobiti ime 8. maja", kazao je Bernardić. Predsjednik SDP-ovog Savjeta za očuvanje i promicanje vrijednosti i tradicije antifašističkog i Domovinskog rata Dražen Jakopec rekao je kako će izraditi dugoročnu politiku prema braniteljima kao produkt stvarnih potreba branitelja, a ne političara i dugoročnu politiku prema NOB-u i antifašizmu. Danas je na djelu taktika svojatanja hrvatskih branitelja, program njihova zapošljavanja je zanemaren pa je ratno stradalničko pitanje pretočeno u socijalno-egzistencijalno, ne postoji sustavni nadzor ni praćenje zdravstvenog statusa kod ratnih stradalnika, ustvrdio je Jakopec.

ZAGREB - Knjiga "Sabrane pjesme" akademika Ante Stamaća, koja objedinjuje pedesetogodišnji pjesnički opus tog pjesnika, teretičara književnosti, esejista i prevoditelja, predstavljena je danas u Matici hrvatskoj. "Sabrane pjesme" na više od 500 stranica donose pjesme koje je Stamać napisao u ranim danima, pa sve do kasnoga pjesništva, kazao je na promociji knjige Božidar Petrač, glavni urednik te knjige tiskane u izdanju Alfe. Knjiga donosi većinu Stamaćevih zbirki, a započinje "Rasapom" iz 1962., nastavlja zbirkom "Sa svijetom jedno" (1965.), " Doba prisjećanja" (1968.), "Smjer" (1968.) a završava neobjavljenim pjesmama pisanima 2008.

Kroz knjigu možemo pratiti pjesnički razvitak i njegov stalni uspon, drži Petrač zauzevši se za objavljivanje sabranih djela i drugih hrvatskih pjesnika a kako bi se na jednom mjestu našao cijeli opus. Milan Bešlić drži da se u vremenskom okviru od 50 godina u Stamaća uočava stilska prepoznatljivost i rezonantni odjek u hrvatskom pjesništvu. Zbirka "Rasap" iz '62. označila je početak Stamaćeva pjesničkog života, sa zrelim pjesničkim glasom, visoko ga pozicionirajući u hrvatskom pjesništvu, drži Bešlić. Teme koje su ga pratile, rekao je, jesu smisao ljudskog postojanja te duboki egzistencijalni glas koji traži smisao postojanja i pjesništva.

PAZIN - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin - osvrčući se na konferenciji za novinare na premijerkinu izjavu vezano za uštede objedinjenom javnom nabavom kroz Vladin Ured za središnju javnu nabavu, uz ostalo i nabavkom flaširane vode - ustvrdio je kako je "zabrana točenja aromatizirane vode zapravo poruka beznađa, koja pokazuje da onima na vlasti nije ostalo ništa drugo što mogu učiniti". "Kada se štedi na vodi, to je kraj", izjavio je Kajin na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Pazinu. Osvrčući se i na Vladine mjere iz Nacionalnog plana zapošljavanje, te na preispitivanje izdavanja radnih dozvola za strance, uz ostalo, i za zanimanja stočara, ratara i pastira, a da je istodobno 75 tisuća nezaposlenih hrvatskih građana koji imaju kvalifikaciju za ta radna mjesta, Kajin je izjavio kako "nije sramota biti pastir, ali je drskost smatrati narod ovcama". Dodao je kako izlaska iz krize nema bez potrošnje.

RIJEKA - Gradonačelnici Opatije i Rijeke potpisali su danas sporazum o suradnji u kulturi te o korištenju Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku za predstave u organizaciji Festivala Opatije. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić sporazumom su se obvezali da će Hrvatski kulturni dom na Sušaku ugostiti tri predstave u organizaciji Festivala Opatije. Tako će splitsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) sutra izvesti predstavu "Babina guica" dramskog pisca Tahira Mujičića, 2. ožujka zagrebački Teatar "Exit" izvest će western mjuzikl "Kauboji" Saše Anočića, a 27. travnja Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) izvest će predstavu "Čovjek koji je spasio Europu", nastalu prema radiodrami Antuna Šoljana. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je da se gradu Rijeci obratio za pomoć zato što Festival Opatija tijekom zimskih mjeseci, kad ljetna pozornica ne radi, nema odgovarajući prostor za izvođenje kazališnih predstava te da su se dosad koristili jednom od dvorana hotela "Adriatic". Opatija i Rijeka već su potpisale sličan sporazum na području športa. Njime si dva grada bez naknade međusobno daju na korištenje športske objekte.

ŠIBENIK - Na području Strmice, u zaseoku Živkovići, pronađen je mrtav 81-godišnji mještanin, a policija je očevidom utvrdila kako se starac zapalio dok je palio korov u polju, izvijestila je danas Policijska uprava šibensko-kninska. Mrtav 81-godišnjak pronađen je jučer popodne u polju, a preminuo je od zadobivenih opeklina. Iz PU šibensko-kninske napominju kako je od početka ove godine u županiji zabilježen porast broja požara na otvorenom području. Tijekom siječnja ove godine policija je evidentirala čak 47 požara na otvorenom prostoru, što je nekoliko puta više u odnosu na siječanj 2010., kada je zabilježeno 13 takvih požara. S brojem požara povećala se i materijalna šteta koja je prouzročena, te samo u siječnju ove godine iznosi oko 41 tisuću eura. Bitan porast požara policija je zabilježila i u veljači, u odnosu na godinu dana ranije. Naime, u posljednjih osam dana evidentirana su čak 93 požara, od kojih je 90 izbilo na otvorenom prostoru. PU šibensko-kninskoj te ističu kako je od početka ovog mjeseca podneseno ukupno devet prijava protiv osoba zbog nekontroliranog spaljivanja korova. Zbog toga iz PU šibensko-kninske upozoravaju građane da su prije svakog spaljivanja korova dužni zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙