FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba traži dvotrećinsku većinu za povjerenstvo o sukobu interesa

Autor: vlar
ZAGREB, 10. veljače 2011.(Hina) - Prijedlog novoga zakona o sprječavanju sukoba interesa izazvao je danas, u drugom čitanju, oštro protivljenje saborske oporbe koja je svoju podršku uvjetovala odredbom o biranju nadležnog povjerenstva dvotrećinskom, umjesto natpolovičnom većinom, čime bi se, ističu, izbjegao nadzor vladajuće većine nad oporbom.

Depolitizirano povjerenstva za sukob interesa, koje bi, po zakonskom prijedlogu, birala natpolovična većina u Saboru i koje bi imalo pune uvide u imovinu dužnosnika i njihove račune u bankama, Zoran Milanović (SDP) nazvao je "parapravosudnim tijelom kojim se ide protiv Ustava i narušava trodioba vlasti". Usporedivši ga sa španjolskom inkvizicijom, upitao je što će pored takvog tijela raditi policija i sudstvo.

"Najniži nazivnik našega dogovora jest da se to povjerenstvo bira dvotrećinskom većinom u Saboru", poručio je Milanović, najavivši SDP-ov amandman kojim će se tražiti "biranje povjerenstva dvotrećinskom većinom".

I taj je uvjet, istaknuo je, znak dobre volje SDP-a i njihova doprinosa bržem zatvaranju Poglavlja 23 u pregovorima s EU, jer se i u tom slučaju, s obzirom na odredbe zakona, "ulazi u nešto na rubu Ustava".

Obrazloženje predlagatelja da to od nas traži EU, nazvao je obmanom, jer, ističe, Europska komisija nigdje od nas ne traži biranje ovakvog povjerenstva, koje "ne postoji nigdje u zapadnim demokracijama i koje svojim ovlastima predstavlja obezdržavljenje Hrvatske".

Na nesuglasje između zahtjeva Europske komisije i predloženog zakona upozorio je i Damir Kajin (IDS), koji je pozvao Vladu da objasni "gdje još u Europi egzistira ovakav zakon", dodavši kako je čuo da je "prepisan od Bugarske i Rumunjske".

I on je upozorio na "prevelike ovlasti kvazitijela", koje bi birala vladajuća većina, a imalo bi ovlasti razrješavanja zastupnika te bi objedinjavalo "i policiju i sud, inkviziciju i Crvene kmere".

Predloženu profesionalizaciju kontrole sukoba interesa pozdravila je Vesna Pusić (HNS-HSU), ali i istaknula da bi zadaća povjerenstva trebala biti isključivo preventivna, te da bi ga trebala birati dvotrećinska većina.

"U suprotnom, imamo osnova za sumnju da će ono služiti za progon političkih protivnika", istaknula je, te upozorila da primanje mita i korupcija nisu sukob interesa, već kaznena djela u nadležnosti policije i državnog odvjetništva.

Odgovarajući na žestoke kritike oporbe, Krunoslav Markovinović (HDZ) izrazio je i iznenađenost "ovolikim strahom od novoga zakona o sukobu interesa", koji će, kaže, biti stožer preventivnog djelovanje u sprječavanju koruptivnog djelovanja. I njegov stranački kolega Boris Kunst upitao je oporbu "čemu toliki strah od povjerenstva, ako su sve imovinske kartice ispravne, i ako je u njima sve točno".

(Hina) xvl ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙