FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati MUP-a traže otpremnine za policajce koji idu u mirovinu

Autor: dpos
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Koordinacija sindikata koji djeluju u MUP-u uputila je danas Vladi zahtjev da se novim Zakonom o policiji propišu otpremnine za policijske službenike prilikom odlaska u mirovinu.

Čelnici triju sindikata ističu da je odredba o otpremninama bila sadržana u prijedlogu nacrta Zakona o policiji na koji su dali pozitivno mišljenje. No, ta je odredba naknadno obrisana bez konzultacija s predstavnicima sindikata, kaže se u priopćenju Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Sindikalci upozoravaju na specifičnost položaja policijskih službenika kojima se Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima i Zakonom o policiji ograničavaju brojna prava koja su drugim građanima zajamčena Ustavom, te ih se stavlja u nepovoljniji položaj jer su dužni u svakom trenutku primjenjivati policijske ovlasti i djelovati izvan radnog vremena, noću, nedjeljama i u lošim vremenskim uvjetima.

Takvi uvjeti rada uzrokuju i povećanu smrtnost policajaca, koji osim stradavanja u službi često umiru tijekom radnog vijeka, pa sindikati zahtijevaju da se policijskim službenicima propišu otpremnine u visini od šest do 10 plaća.

Koordinacija sindikata također najoštrije osuđuje najave bilo kakva pooštravanja uvjeta za odlazak u mirovinu i smanjivanja visine policijskih mirovina.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙