FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački SDP o prostornoj strategiji

Autor: tdel
ZAGREB, 21. veljače 2011. (Hina) - Predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić upozorio je večeras u sklopu rasprave o SDP-ovoj strategiji razvoja grada do 2020. da je na zagrebačkom tržištu veliki broj nekretnina koje se ne mogu prodati, što je rezultat višegodišnjeg ekspazionističkog urbanizma.

Na okruglome stolu u Društvu arhitekata Zagreba predstavljen je dio strategije koji se odnosi na politiku prostornog razvoja, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u Zagrebu.

Bernardić se zauzeo za kvalitetnu raspravu kojom bi se definirao potreban omjer površina namijenjenih razvoju modernih poslovnih cjelina, stambenih površina i površina za javne namjene. Ističući kako je urbanistička politika jedna od najvažnijih politika za grad Zagreb, predsjednik zagrebačkoga SDP-a rekao je da se Zagreb mora odlučiti i kojem će modelu stambene politike težiti.

Predsjednica SDP-ova Savjeta za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i urbanizam Dinka Pavelić rekla je da je nepostojanje strategije upravljanja prostorom te prisvajanje gradskog teritorija među ključnim problemima u prostornom planiranju razvoja grada. Smatra kako "postoji potpuni nedostatak vizije grada Zagreba i strategije za njezino ostvarenje, neuravnotežen i disfunkcionalan sustav nadležnih gradskih ustanova te nepotpuno i manjkavo promišljanje smještaja i razvoja pojedinih zahtjevnih programa" - i komercijalnih (trgovački centri) i javnih (sport, zdravstvo i sl.) sadržaja te stambenih (Sopnica-Jelkovec) sadržaja.

Pavelić je kao prioritetne projekte navela investicije u gradsku željeznicu, cjelovitu studiju i rekonstrukciju donjogradskih blokova s modelom parkiranja za stanare, aktivaciju gradskih lokacija gdje je grad Zagreb većinski vlasnik (Gredelj, Badel i sl.), donošenje stambene politike te vraćanje proizvodne funkcije u granice grada (tehnološko-znanstveni parkovi, inkubatori, Sveučilište).

Govoreći o važnosti energetske učinkovitosti, zauzela se za povećenje poticaja za ugradnju energetski učinkovitih tehnologija (solarni kolektori, izolacija objekata, fotonaponske ćelije i sl.) te za ulaganja u istraživanje, razvoj tehnologije i domaću proizvodnju kroz ulaganja u obnovljive izvore energije.

Pavelić je rekla da sada 85 posto objekata ne odgovara tehničkim propisima koji se odnose na toplinsku izolaciju objekata, javna rasvjeta je neučinkovita i neekološka, nema mogućnosti plaćanja troškova prema stvarnoj potrošnji, a u proračunima jedinica lokalne samouprave nema stavki za područje energetske učinkovitosti.

Tijekom rasprave upozoreno je na potrebu dugoročne strategije razvoja Zagreba na temelju koje bi se trebali postaviti ciljevi s kojima bi se svi složili. Ocijenjeno je kako je "administrativna podjela dovela do toga da se svatko zatvara unutar svog dijela općine ili grada, bez međusobne suradnje".

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙