FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba: HŽ nije spreman za tržišnu utakmicu

Autor: vlar
ZAGREB, 16. veljače 2011.(Hina) - Izvješće o radu Agencije za regulaciju tržišta željezničkih usluga za 2009. godinu pozdravili su poslijepodne u Hrvatskom saboru klubovi vladajuće većine, dok je oporba upozorila da je Agencija u samo šest mjeseci potrošila 760 tisuća kuna, a da su Hrvatske željeznice (HŽ) još uvjek nespremne na utakmicu na liberaliziranom tržištu željezničkih usluga.

Oporba je upozorila na zastarjelost željezničke infrastrukture i voznoga parka, za koje ne postoje nikakvi jasni programi restrukturiranja, iako je za 2013. godinu predviđena liberalizacija željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj.

Klub HNS-HSU neće podržati izvješće iz 2009. godine, rekla je Danica Hursa, kojoj je upitna i sama opravdanosti konstituiranja ove agencije.

Ničega od onoga što je predviđeno da bi trebalo sadržavati ovo izvješće, u njemu nema, rekla je Hursa, upozorivši da nema podataka o "postupanju po žalbama željezničkih prijevoznika, kao ni o nadzoru nad upraviteljima infrastrukturem i visinama pristojbe"

"Nešto više od 760 tisuća kuna Agencija je utrošila samo u šest mjeseci 2009., a većinu svojih zadaća nije ispunila," ustvrdila je.

Na nejasnost na što su utrošena ta sredstva upozorio je i Boro Grubišić (HDSSB). "Samo su pobrojani poslovi Agencije, bez izvješća o žalbenim postupcima", rekao je zastupnik HDSSB-a Grubišić, najavivši da će njegov klub u pogledu tog izvješća ostati suzdržan.

Davor Bernardić (SDP) istaknuo je kako država izravnom pomoći daje više od dvije milijarde kuna HŽ-u, a da istodobno nema nikakvog jasnog plana restrukturiranja.

"Ključno je pitanje efikasnosti sredstava koja se izdvajaju za subvencioniranje HŽ-a", istaknuo je zastupnik Bernardić, usporedivši stanje u HŽ-u s onim u brodogradnji. Ne čini se ništa na strukturnim pitanjima, a većina sredstava odlazi na plaće", ustvrdio je SDP-ov zastupnik, koji ističe da je riječ o tvrtkama koje zapošljavaju 17.000 ljudi. Ti će se ljudi 2013. godine s liberalizacijom tržišta naći pod udarom, rekao je istaknuvši kako nije jasno što ova agencija radi po tom pitanju.

Potporu izvješću dala je Marijana Petir (HSS) pozdravivši konstituiranje regulatornog tijela na području željezničkih usluga, a na što se Hrvatska obvezala u pristupnim pregovorima s EU vezanima uz Poglavlje 14.

"Agencija je regulator i glavna joj je zadaća da na tržištu ne bude diskriminacije", rekla je Petir, dodavši da u Klubu HSS-a, u idućem izvješću Agencije, očekuju analizu konkurentnosti čega u ovom izvješću nema.

Ivan Bogović (HDZ) pozdravio je osnivanje Agencije, koja će nadzirati kvalitetu željezničkih usluga u Hrvatskoj. Upozorio je da je riječ o prvom izvješću budući da je Agencija osnovana tek 2009. godine. "Nije još popunjen broj stručnih djelatnika u Agenciji, a nema ni adekvatnog prostora za rad", upozorio je izrazivši nadu da će Agencija dobro osposobiti hrvatske željeznice za europsku utakmicu.

(Hina) xvl ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙