FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka "spremna" pomoći Bliskome istoku

Autor: vmrs
WASHINGTON, 3. veljače 2011. (Hina/reuters) - Situacija na Bliskome istoku "osjetljiva je", a zemlje poput Egipta i Tunisa zahvaćene su dilemom "djelomične modernizacije" u kojoj politički sustav ne dopušta masama da se okoriste gospodarskim napretkom, rekao je čelnik Svjetske banke.

U telefonskome intervjuu iz Berlina, nakon što je u srijedu nasilje tijekom prosvjeda u Egiptu počelo eskalirati, predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick rekao je da je ta ustanova spremna brzo djelovati i poduprijeti zemlje Bliskoga istoka na putu u gospodarske i političke reforme.

"Ovo je veoma osjetljiva situacija, ne samo za Egipat, nego i za brojne zemlje diljem Blskoga istoka", rekao je za Reuters.

"U ovome je trenutku izuzetno teško točno reći što će se dogoditi" u Egiptu, rekao je Zoellick i dodao da je provođenje gospodarskih i socijalnih reforma posebno teško dok traju politički neredi. "Provoditi reforme usred revolucije neizvjesna je stvar", rekao je.

Nakon devet dana proturežimski prosvjedi u Egiptu u srijedu su postali nasilni. Pristalice predsjednika Hosnija Mubaraka sukobili su se s prosvjednicima koji žele da njegova vlast nakon trideset godina odmah prestane.

Ustanak se proširio iz Tunisa u kojem su višetjedni prosvjedi protiv siromaštva, ugnjetavanja i korupcije svrgnuli predsjednika Zine al-Abdina Ben Alija nakon 23 godine. Prosvjeda ima i u Alžiru, Jordanu, Jemenu, Sudanu i drugdje u regiji.

Egipat je uživao snažniji rast nego većina arapskih zemalja i ima razmjerno nisku razinu siromaštva po međunarodnim standardima, piše Reuters.

Po Zoellnickovu mišljenju, u zemljama poput Egipta i Tunisa problem je u tome što nisu dovoljno agresivno ušle u modernizaciju gospodarstva pošto su postavile temelje rasta, pa je ostala visoka razina nezaposlenosti, osobito među mladima.

"To je proces djelomične modernizacije - uz razvoj luka, infrastrukture i industrijskih zona te zemlje nisu otišle dovoljno daleko ni dovoljno brzo u stvaranje novih radnih mjesta", rekao je.

Zoellick kaže kako se iz napetosti na Bliskome istoku može naučiti lekcija da gospodarske reforme nisu uvijek dovoljne.

"Postoji skleroza koja u raznim zemljama poprima različite oblike - katkad korupcije, katkad nepotizma. Svaka je zemlja u tome jedinstvena", zaključio je.

(Hina) xvm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙