FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Egipat se pobunio protiv cionističkog vazala

Autor: rtom
TEHERAN, 4. veljače 2011. (Hina/AFP) - Pobune u Tunisu i Egiptu znak su islamskog buđenja, rekao je u petak vrhovni iranski vjerski vođa Ali Hamnei i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka nazvao "cionističkim i američkim vazalom".

Na tjednoj molitvi petkom Hamnei je rekao da su pobune u sjevernoj Africi "islamsko buđenje" i napose su važne Iranu, koji je 1979. proveo islamsku revoluciju te ovog tjedna slavi 32. rođendan Islamske Republike.

Egipat je "30 godina bio u rukama osobe koja je neprijatelj slobode (...) vazal cionista" i Amerikanaca, ali to mu "nije pomoglo da učini i najmanji napredak", rekao je iranski vrhovni vođa.

Događanja u Egiptu najviše brinu Izraelce jer strahuju od gubitka saveznika u regiji, drži Hamnei.

Njegova službena internetska stranica podsjetila je ovoga tjedna na njegovu izjavu iz 2010., pred palestinskim izaslanstvom da će se "stvoriti novi Bliski istok koji će biti islamski Bliski istok".

Tema "islamskog buđenja" u arapskom svijetu dominira komentarima iranskih čelnika i tiska otkako su počeli prosvjedi protiv režima u Tunisu i Egiptu, te u Jemenu i Jordanu.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙