FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporuke za putovanja na Bliski istok i sjevernu Afriku

Autor: vkla
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) na svojim je internetskim stranicama, zbog najnovijih događanja u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, izdalo nove naputke za putovanje za Bahrein, Libiju, Alžir, Libanon, Iran i Siriju, preporučujući oprez zbog sigurnosne situacije u spomenutim zemljama.

U Bahreinu, kako procjenjuje MVPEI, "postoji rizik putovanja budući da složeni odnosi i sigurnosna situacija u regiji utječu i na sigurnosnu situaciju u toj zemlji, a regionalna zbivanja povod su povremenim prosvjedima u glavnom gradu Manami".

"Naglašavamo kako vlada Kraljevine Bahrein ozbiljno shvaća svoju dužnost zaštite stranih turista i diplomata, no hrvatski građani trebaju biti svjesni da čak i mirno okupljanje prosvjednika može rezultirati eskalacijom nasilja", stoji u preporuci ministarstva.

Što se Libije tiče, ministarstvo smatra da postoji rizik putovanja u određena područja zbog opasnosti od kriminalnih aktivnosti, što posebno vrijedi za područja koja graniče s Nigerom, Čadom, Sudanom i Alžirom.

Politička i sigurnosna situacija u Libanonu je, doznaje se iz preporuka ministarstva, nepredvidljiva, a to se posebno odnosi na područja južno od rijeke Litanije: dolinu Bekaa, palestinske izbjegličke logore, te na sjever zemlje, ponajprije grad Tripoli.

"Napominjemo kako je političko stanje u Libanonu izrazito nestabilno kao posljedica dugotrajnog građanskog rata i etničke podijeljenosti (kršćani maroniti, muslimani suniti, šijiti i druzi) te utjecaja susjednih i regionalnih država na unutarnja zbivanja u Libanonu", dodaje se u preporuci.

Za Siriju postoji rizik putovanja u određena područja uz granicu s Irakom i Libanonom zbog nepredvidljive sigurnosne situacije u tim zemljama.

"Također, zbog mogućih prosvjeda postoji rizik putovanja u područja nastanjena Kurdima, na sjeveru i istoku zemlje, a putovanje u područje Golanske visoravni moguće je samo uz posebnu dozvolu sirijskih vlasti", ističe MVPEI.

Zbog pogoršanja sigurnosnog stanja nakon predsjedničkih izbora u lipnju 2009. MVPEI procjenjuje da postoji rizik putovanja i u Iran. Alžir, dodaje se u preporuci, trpi posljedice građanskog rata iz 90-tih godina i djelovanja radikalnih islamskih skupina. Ministarstvo podsjeća da u Alžiru djeluje mreža terorističke organizacije "al Kaida u islamskom Magrebu" te stoga postoji opasnost od terorističkih napada.

Zbog nastavka nasilja i nereda na snazi je i dalje preporuka MVPEI-a o izbjegavanju putovanja u Egipat i Tunis.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙