FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama rekao Mubaraku da mora omogućiti reforme

Autor: dhai
WASHINGTON, 29. siječnja 2011.(Hina) - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak navečer da je telefonski razgovarao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom nakon njegova obraćanja naciji, te kako mu je kazao da mora provesti u život pružena obećanja i poduzeti konkretne korake prema političkim i gospodarskim reformama.

"Kada se predsjednik Mubarak večeras obratio egipatskom narodu, obećao je više demokracije i veće ekonomske prilike. Rekao sam mu da ima odgovornost dati smisao tim riječima, poduzeti konkretne korake i akcije kojima će provesti to obećanje", kazao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući.

Obama je istakao kako želi biti vrlo jasan da se egipatske vlasti moraju suzdržavati od nasilja nad mirnim prosvjednicima, te pozvao vladu u Kairu da okonča blokadu na internetu, uključujući i socijalne mreže koje prosvjednici koriste za organiziranje. Također je poručio da demonstracije moraju biti nenasilne.

"U idućim koracima sadašnji trenutak nestabilnosti treba pretvoriti u trenutak obećanja", rekao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući.

On se obratio medijima sat nakon što je Mubarak u televizijskom obraćanju naciji najavio smjenu vlade i obećao da će ubrzati društvene i ekonomske promjene. Obama je nakon toga imao 30-minutni razgovor s Mubarakom, objavila je Bijela kuća.

Izrazivši očekivanje da Egipat očekuju teški dani, Obama je u izjavi naglasio kako će se "Sjedinjene Države nastaviti zalagati za prava egipatskog naroda i surađivati s njegovom vladom u traganju za budućnosti s više pravde, slobode i nade".

Američka administracija postupno pojačava pritisak na egipatske vlasti kako prosvjedi i nemiri u toj ključnoj američkoj saveznici na Bliskom istoku, izgledaju sve masovnijima i uspješnijima. Prvotne su reakcije SAD-a bile prilično neutralne, uz pozivanje na suzdržanost obiju strana, što je izazvalo nezadovoljstvo kod egipatskih prosvjednika, izvijestio je MSNBC News.

U noći na subotu, dopisnici američkih TV mreža iz Kaira izvješćuju da su deseci tisuća prosvjednika izašli na ulice nakon Mubarakovog govora, unatoč policijskog sata, te da su preuzeli nadzor nad više policijskih postaja u gradu, dok su se policajci presvukli u civilna odjela i pobjegli.

CNN opetovano emitira snimku jednog norveškog turista na kojem se vidi povlačenje policije pred tisućama demonstranata na jednom od kairskih mostova.

Na glavne kairske prometnice u noći na subotu izašla je vojska, u koloni oklopnih transportera, no za sada nema izvješća o nekim intervencijama vojske protiv prosvjednika.

U dosadašnjim sukobima policije s prosvjednicima vojska se držala po strani, pa se sa znatiželjom očekuje reakcija vojnika na nastavak protuvladinih prosvjeda u subotu, navodi CNN.

Egipat, koji ima oko 79 milijuna stanovnika, čini gotovo četvrtinu stanovništva 22 arapske zemlje, pa vrijedi uzrečica "kuda ide Egipat, tuda ide Bliski istok", zbog čega se egipatska prodemokratska previranja u Washingtonu netremice prate.

Svi američki predsjednici u proteklih su 30 godina podupirali predsjednika Mubaraka i njegov autoritarni režim, a dvije zemlje posljednjih su godina razvile i blisku obavještajnu razmjenu usmjerenu protiv terorizma, izvješćuju američki mediji, ističući da sadašnji prosvjedi u Washingtonu izazivaju bojazan od pobjede ili velikog uspjeha oporbenog pokreta Muslimanska braća na izborima, s kojima bi prosvjedi mogli uroditi.

Bijela kuća je u petak najavila preispitivanje godišnje vojno-ekonomske pomoći Egiptu od 1,5 milijardi dolara, ovisno od reakcije vlasti na prosvjede oporbe.

(Hina) xdh yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙