FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 20. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB/KABUL - Predsjedik Republike Ivo Josipović u završnoj je izjavi novinarima na završetku posjeta Afganistanu izrazio uvjerenost da hrvatski branitelj Tihomir Purda neće biti izručen Srbiji. "Mislim da su očekivanja od Suda BiH bila nerealna, jer se on izjašnjavao samo o formalnom, a ne o suštinskom dijelu postupka", rekao je Josipović. "Međutim, suštinske prepreke postoje, jer gospodin Purda po svemu što znamo nije kriv", naglasio je predsjednik, ponovivši da su hrvatski istražni organi i državno odvjetništvo provjerili i ispitali sve okolnosti toga slučaja. "Purda je pod prisilom u zarobljeništvu dao iskaz koji se sada zloupotrebljava. Očito je da se radi o zloupotrebi", istaknuo je hrvatski predsjednik. "Siguran sam da će u onom drugom stadiju odlučivanja, a to je politički stadij odlučivanja u BiH, ta činjenica biti uvažena i da Purda neće biti izručen", kazao je Josipović. Hrvatski je predsjednik iskazao uvjerenost i da će srbijansko tužiteljstvo, koje će u ponedjeljak ispitati Purdu u pritvoru u BiH, to učiniti u dobroj vjeri i samo utvrditi da nema razloga da se protiv njega dalje vodi postupak. "U svakom slučaju, nije dobro da se slučaj Purda politizira, da se dižu tenzije koje gospodinu Purdi nimalo ne koriste", rekao je Josipović. "Bilo je tu raznih izjava poput one gospodina Hebranga da dvojica predsjednika mogu razgovorom riješavati takve probleme, a to nema veze s realnošću", rekao je Josipović. "Mehanizmi su sasvim drugačiji, a takve izjave samo služe podgrijavanju domaćih sukoba", zaključio je predsjednik Republike.

ZAGREB - Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naredilo je Hrvatskoj da obustavi sve kaznene postupke i istrage koje vodi protiv članova braniteljskog tima generala Ante Gotovine i vrati dokumentciju koju im je zaplijenila. "Vijeće naređuje Hrvatskoj da obustavi sve kaznene postupke protiv članova tima Gotovinine obrane za djela učinjena u obavljanju njihove službene dužnosti pred Tribunalom..., obustavi i suzdrži se od svih sadašnjih i budućih istraga protiv članova tima Gotovinine obrane za djela učinjena u obavljanju njihove službene dužnosti pred Tribunalom, uključujući pretragu njih osobno i njihovih ureda i vrati što je moguće prije sav materijal koji je zaplijenila Gotovininoj obrani...", navodi se u nalogu kojeg je sudsko vijeće izdalo 18. veljače. Žalbeno vijeće haaškoga suda prošli je ponedjeljak prihvatilo žalbu obrane generala Gotovine i naložilo sudskom vijeću da izda nalog za obustavu svih postupaka i istraga koje se protiv članova njegova tima vode u Hrvatskoj, te povratak materijala koji su zaplijenjeni obrani generala Ante Gotovine u Hrvatskoj prije godinu dana. Žalbeno vijeće odluku je donijelo gotovo godinu dana nakon što je obrana generala Ante Gotovine podnijela žalbu zbog nepriznavanja imuniteta članovima njegova istražiteljskog tima u postupcima u Hrvatskoj. Žalbeno vijeće utvrdilo je da članovi obrane, uključujući istražitelje, uživaju funkcionalni imunitet. Gotovinina obrana žalila se zbog istraga, odnosno postupaka vođenih protiv članova tima Marina Ivanovića, Joze Ribičića i Željka Hučića te zaplijene dokumentacije. Zagrebački općinski kazneni sud u međuvremenu je u srpnju prošle godine nepravomoćno oslobodio Marina Ivanovića, odvjetnika i člana Gotovinina braniteljskog tima, optužbi da je prikrivao ili uništavao arhivsku građu odnosno tzv. topničke dnevnike, no državno odvjetništvo podnijelo je žalbu.

TRIPOLI - Ukupan broj smrtno stradalih u četiri dana nasilja sa žarištem u libijskom gradu Benagziju premašio je stotinu, priopćila je u nedjelju organizacija Human Rights Watch. HRW je priopćio da je povećao svoju procjenu broja poginulih s prethodnih 84 na 104 nakon što je u subotu u Bengaziju ubijeno još najmanje 20 osoba. Ta je organizacija za ljudska prava rekla da je njena procjena, donesena na temelju razgovora sa svjedocima i djelatnicima bolnica, "konzervativna". Libijska vlada nije objavila nikakav podatak o broju stradalih niti je službeno komentirala nasilje. Svi medijski izvještaji iz Libije pozivaju se na izjave svjedoka, ali njih je teško neovisno provjeriti jer libijski režim stranim novinarima ne dopušta ulazak u Libiju, a domaćim izvjestiteljima brani putovanje u područje Bengazija. Svjedoci tvrde da se na prosvjednike puca iz snajpera, iz strojnica, pa čak i da ih se gađa granatama. Neki kažu da je grad potpuno izvan kontrole. Pedesetak uglednih libijskih muslimanskih čelnika pozvalo je u nedjelju snage sigurnosti da prestanu ubijati civile

CASABLANCA - Više stotina ljudi počelo se u nedjelju okupljati u dvama najvećim marokanskim gradovima Casablanci i Rabatu na miroljubivim prosvjedima na kojima namjeravaju zatražiti političke reforme i ograničenje kraljevskih ovlasti. "Sloboda, dostojanstvo, pravda", skandirali su prosvjednici u Casablanci, tražeći istovremeno smanjenje ovlasti kralja Muhameda VI. Na jednom od transparenata prosvjednici poručuju da "narod želi novi ustav". Ista je slika, javljaju dopisnici svjetskih agencija, i u Rabatu. Mladi Marokanci su potaknuti događajima u Tunisu i Egiptu na Facebooku pokrenuli pokret "20. veljače", pozivajući na izmjenu ustava i više socijalne pravde. Pozivu su se odazvale tisuće pristaša, no uoči nedjeljnih prosvjeda nekoliko udruga se odlučilo povući zbog "ideoloških" neslaganja s islamističkom formacijom i ljevičarskim skupinama. Islamistički pokret mladih "Pravda i milosrđe", koji je stao iza miroljubivih prosvjeda, nije priznat, ali ga se tolerira. Tom pokretu potporu su dali nevladina Marokanska udruga za ljudska prava (AMDH) i nezavisni novinari. Analitičari smatraju da Maroko, s reformističkom monarhijom koja je u zemlji poštovana i rastućom ekonomijom, od svih arapskih zemalja ima najmanje izgleda biti zahvaćena masovnim proturežimskim prosvjedima koji se šire regijom. Maroko je ustavna monarhija s izabranim parlamentom. Ustav kralju omogućuje da raspusti parlament, nametne izvanredno stanje i ima ključnu ulogu u formiranju vlade. Dužnosnici kažu da je kralj Muhamed VI. u usporedbi s većinom drugih arapskih vladara daleko odmakao u reformama, naročito u borbi protiv siromaštva i jačanju ljudskih prava. Muhamed VI. član je alavitske dinastije koja Marokom vlada 350 godina i kao izravan potomak proroka Muhameda po ustavu se smatra svetim.

BERLIN - Izbori u njemačkoj saveznoj pokrajini Hamburgu, prvi od sedam ovogodišnjih pokrajinskih izbora ključnih za kancelarku Angelu Merkel, počeli su otvaranjem birališta u nedjelju prijepodne. Na izbore je pozvano oko 1,3 milijuna birača. Sve ankete govore da će demokršćani (CDU), stranka kancelarke Angele Merkel, izgubiti kontrolu nad drugim po veličini njemačkim gradom koji je, poput Berlina i Bremena, ujedno i jedna od 16 saveznih pokrajina. Po posljednjem ispitivanju javnog mišljenja, objavljenom na javnom kanalu ZDF-u, socijaldemokrati (SPD) bi mogli dobiti 46, a CDU tek 23 posto glasova. Do 2001. godine, kada je ovaj grad-pokrajinu osvojio CDU, socijaldemokrati su njime neprekidno vladali 44 godine. Socijaldemokrati (SPD) trebali bi ponovo osvojiti taj sjeverni grad koji je bio njihov "feud" 44 godine, prije nego li je 2001. pobjedu odnio Merkelov CDU. Izborima u Hamburgu u Njemačkoj počinje "super izborna godinu", sa sedam pokrajinskih izbora u sljedećih sedam mjeseci, od kojih se s velikim zanimanjem očekuju oni u Baden-Wuertembergu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙