FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bahrein: Vojska se povukla s glavnog trga u Manami

Autor: ztre
MANAMA, 19. veljače 2011. (Hina/AFP) - Bahreinska policija rastjerala je u subotu suzavcem prosvjednike koji su se počeli okupljati na Bisernom trgu u Manami čim su se povukli tenkovi i vojna vozila, javlja France presse.

Policija je privela najmanje troje prosvjednika i blokirala pristup trgu. Povlačenje vojske zapovijedio je prijestolonasljednik Salman ben Hamad Al-Thani. Čim se vojska počela povlačiti, na Facebooku su objavljeni pozivi na novi prosvjed na trgu tijekom poslijepodneva.

Povlačenje vojske bio je jedan od uvjeta oporbe za početak dijaloga s vlastima.

Bahreinski prijestolonasljednik Al-Thani objavio je da će se vojska u potpunosti povući s ulica i da će policija održavati red.

Prosvjednici, uglavnom šijiti, početkom su tjedna zauzeli Biserni trg želeći ga po uzoru na kairski trg Tahrir pretvoriti u središte pobune protiv vladajućeg sunitskog režima.

Bahreinska policija u četvrtak je otjerala prosvjednike pri čemu je poginulo najmanje četvero ljudi, a više desetaka je ranjeno. Trg je zatim zauzela vojska.

Proreformski oporbeni blok Al-Vefak zatražio je u srijedu od sunitske kraljevske dinastije uspostavu ustavne monarhije u kojoj će premijera birati narod. Prosvjedi u Bahreinu počeli su početkom ovoga tjedna u šijitskim selima na poticaj internetskih korisnika koji su akciju organizirali putem Facebooka tražeći političke i socijalne reforme po uzoru na Tunis i Egipat.

U usporedbi s bogatim naftnim monarhijama Perzijskog zaljeva Bahrein je siromašan jer su njegove zalihe gotovo iscrpljene, no u njemu je sjedište financijskih i uslužnih djelatnosti, te baza američke Pete flote.

S 1,3 milijuna ljudi, od kojih su polovica stranci, Bahrein je jedina monarhija u Perzijskom zaljevu sa šijitskom većinom. Šijiti se osjećaju diskriminiranima u zapošljavanju, socijalnoj i stambenoj skrbi.

(Hina) xzt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙