FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bahreinu bojkot šijitske oporbe zbog žrtava

Autor: rtom
MANAMA, 15. veljače 2011. (Hina/AFP) - Šijitski blok koji ima 18 zastupnika od 40 mjesta u parlamentu Bahreina, objavio je u utorak da obustavlja rad zbog nasilja nad prosvjednicima u kojem su dvije osobe izgubile život.

"Pokret al-Vefak prekinuo je sudjelovanje u radu parlamenta zbog divlje reakcije prema prosvjednicima, među kojima su dvije osobe ubijene", rekao je zastupnik tog bloka Halil Ibrahim al-Marzuk.

Blok je objasnio da je to "tek prvi korak" i da žele uspostavu dijaloga.

U protuvladinim prosvjedima ubijena su dvojica šijitskih prosvjednika, objavio je službeni izvor. Prosvjedi su počeli u šijitskim selima na poticaj internetskih korisnika koji su akciju organizirali putem Facebooka tražeći političke i socijalne reforme po uzoru na Tunis i Egipat.

Mala zemlja Perzijskog zaljeva sa šijitskom većinom i vladajućom sunitskom dinastijom, Bahrein je siromašan u usporedbi s bogatim naftnim monarhijama Zaljeva i njegove su zalihe nafte gotovo iscrpljene.

U ponedjeljak navečer od zadobivenih ozljeda umro je mladi prosvjednik u selu Dija istočno od Maname a drugi je prosvjednik ubijen pred bolnicom gdje su se prosvjednici okupili na ispraćaju prve žrtve.

Jedina monarhija u Perzijskom zaljevu sa šijitskom većinom, Bahrein je od 1994. do 1999. bio poprište nasilja s četrdesetak mrtvih. Šijiti se smatraju diskriminiranima pri zapošljavanju i socijalnoj skrbi, pri stanovanju i organizaciji javnih službi u šijitskim selima.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙