FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjednici u Bahreinu traže ustavnu monarhiju

Autor: rtom
MANAMA, 16. veljače 2011. (Hina) - Proreformski prosvjedi šijitske većine nastavili su se u srijedu u Bahreinu gdje su se tisuće oprostile od mladića kojega su ubile snage sigurnosti, a oporbeni vođa šeik Ali Salman zatražio je od sunitske kraljevske dinastije uspostavu ustavne monarhije u kojoj će premijera birati narod.

"Tražimo demokratsku državu, ustavnu monarhiju u kojoj će vladu izabrati narod", rekao je Salman, čelnik bloka Al-Vefak (Zajednice islamskog nacionalnog sporazuma) koji ima 18 od 40 zastupnika u parlamentu, javlja AFP.

Salman je istaknuo da ne žele vjersku državu, niti režim kakav ima Iran kojim upravlja vjerski poglavar.

Treći dan proturežimskih prosvjeda više od 2000 ljudi ispratilo je u srijedu šijita ubijena dan prije na pogrebu prve žrtve, također prosvjednika, ubijena u ponedjeljak.

Ministar unutarnjih poslova ispričao se za smrt dvojice mladića i najavio istragu i uhićenje odgovornih za "neopravdanu" uporabu policijske sile protiv prosvjednika, javlja Reuters.

Neki od prosvjednika uzvikivali su u srijedu "narod želi pad režima". Prosvjedi su počeli na poticaj internetskih korisnika po uzoru na Tunis i Egipat u toj maloj zemlji Perzijskog zaljeva sa šijitskom većinom i vladajućom sunitskom dinastijom.

U usporedbi s bogatim naftnim monarhijama Perzijskog zaljeva Bahrein je siromašan jer su njegove zalihe gotovo iscrpljene, no u njemu je sjedište bankovnih i financijskih uslužnih djelatnosti baza američke Pete flote.

S 1,3 milijuna ljudi, od kojih su polovica stranci, Bahrein je jedina monarhija u Perzijskom zaljevu sa šijitskom većinom. Šijiti se osjećaju diskriminiranima u zapošljavanju, socijalnoj i stambenoj skrbi te organizaciji javnih služba u šijitskim selima. Zahtijevaju odlazak premijera šeika Halife bin Salmana al-Halife, koji vlada otkako je završila britanska vlast 1971., no zasad ne traže i povlačenje njegova nećaka kralja Hamada bin Ise al-Halife.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙