FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija pozvala Palestince i Izraelce na izravne pregovore

Autor: brad
LONDON, 19. veljače 2011. (Hina/AFP) - Velika Britanija pozvala je u subotu Izraelce i Palestince da sjednu za pregovarački stol, nakon što je SAD uložio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti na prijedlog rezolucije, koji su sponzorirale arapske zemlje, u kojoj se osuđuje izraelsko naseljavanje na palestinskom teritoriju.

"Pozivam dvije strane da čim prije moguće pokrenu izravne pregovore dok ne dođu do rješenja s dvije države na temelju preciznih parametara", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Hague je istaknuo kako je Velika Britanija, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti koje raspolažu pravom veta, glasovala u prilog rezoluciji kojom se potvrđuje da su kolonije "smetnja miru".

SAD su po prvi put u vrijeme Obamine administracije upotrijebile u Vijeću sigurnosti pravo veta na prijedlog rezolucije, za koju je glasovalo svih 14 ostalih članica Vijeća. SAD su taj potez objasnile stajalištem da sva sporna pitanja Palestinci i Izrael trebaju rješiti izravnim pregovorima a ne preko Vijeća sigurnosti.

Mirovni pregovori, koji su počeli u rujnu, prekinuti su od isteka izraelskog moratorija na novu izgradnju na palestinskom teritoriju.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙