FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionica o financiranju visokog obrazovanja

Autor: ipet
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) i akademska zajednica postigli su na radionici u Dubrovniku važan napredak u sagledavanju potrebe da se uvedu programski ugovori te je predloženo da se kroz partnerski odnos ministarstva i akademske zajednice uspostavi takav sustav financiranja hrvatskih visokoobrazovnih i istraživačkih institucija.

Taj je napredak, kako je priopćio MZOŠ, postignut na dvodnevnoj radionici "Programski ugovori - europska iskustva i hrvatski planovi" koja je održana 17. i 18. veljače u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik.

Radionica je okupila 70 sudionika, među kojima i većinu rektora i prorektora hrvatskih sveučilišta, dekana fakulteta, ravnatelja znanstvenih instituta, predstavnika sindikata, studenata, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, mjerodavnoga ministarstva te gostiju iz inozemstva među kojima su bili i profesor Frank Ziegele iz Njemačke, Alexander Hammer iz Austrije te Jacob Fuchs iz Danske.

Govoreći u ime Svjetske banke menadžer za sektor obrazovanja Europe i Središnje Azije Alberto Rodriguez istaknuo je da se programski ugovor smatra učinkovitim alatom u reformi visokog obrazovanja u globalnom smislu. Rekao je da se ne radi samo o razvoju usko financijskih dokumenata, nego da oni predstavljaju i promjenu paradigme za organizaciju i rad sveučilišta u cjelini.

Svjetska banka, dodao je, shvaća programske ugovore kao priliku za jačanje partnerstva koje već postoji između vlade i sveučilišta i dalje promiče poboljšanje kvalitete i proširenje inovacija u sektoru visokog obrazovanja. Sveučilišta pak, istaknuo je Rodriguez, autonomno određuju vlastite ciljeve rada za naredno razdoblje, a u kontekstu ciljeva te nacionalnih interesa i prioriteta, programski ugovori povezuju ciljeve sa sredstvima iz državnoga proračuna.

(Hina) pp/xipet ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙